14. maj 2021. Učesnici konferencije

14. maj 2021. Učesnici konferencije

Petak, 14. maj 2021.

Predstavljen Poseban izveštaj o diskriminaciji starijih građana

Narodna skupština danas je bila domaćin konferencije povodom predstavljanja Posebnog izveštaja o diskriminaciji starijih građana, koja je organizovana u saradnji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Narodne skupštine.


Obraćajući se na otvaranju konferencije, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić naveo je da slika koju smo dobili u ovom Izveštaju nije za ponos, imajući u vidu da su, pritužbe za diskriminaciju po osnovu starosne dobi, koje pristižu Povereniku, čak na drugom mestu u odnosu na sve druge vidove diskriminacije. Zato je važno što pred sobom imamo ovako Izveštaj, kao materijal za donošenje odluka koji će poboljšati položaj najstarijih građana, naveo je Dačić. On se osvrnuo i na brojne pozitivne strane koje su evidentne, prvenstveno rad na poboljšanju materijalnog položaja penzionera, kroz stalno povećanje penzija koje se beleži već godinama unazad.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, istakla je da je u Evropi svaka peta osoba starija od 65 godina, i da u pogledu demografske strukture, Srbija deli sudbinu Evrope i sveta.Naglasila je da je za sve vreme rada Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, starosno doba među prva tri vida diskriminacije i dodala da je položaj starijih kompleksan i da u mnogom segmentima nije povoljan.Poverenik za zaštitu ravnopravnosti ne sme biti posmatrač situacije u vremenu u kom deluje, već mora biti proaktivni i kredibilni partner svim državnim organima i organizacijama civilnog društva kojima je prioritetni cilj izgradnja otvorenog i tolerantnog društva u kome vlada pravo, pravda i poštovanje ljudskih prava“, podvukla je Brankica Janković.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, istakao je važnost ove teme, koja se tiče svih nas. Uloga koju želimo da stariji imaju u društvu jeste da budu izvor znanja, iskustva, talenta, da doprinose životu, naveo je Fabrici i dodao da treba naći rešenje kako da oni ne budu predmet diskriminacije ili saosećanja, već da budu aktivni deo društva. Demografski podaci pokazuju da 20 odsto populacije EU ima preko 65 godina, to je naša realnost, koja će uticati i na promene u politikama EU, istakao je on, osvrnuvši se tom prilikom i na najnoviji dokument EU – Zeleni papir o starenju.

Regionalna direktorka Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) Alana Armitaž u svojoj video poruci je rekla da je Srbija šampion u bavljenju demografskim promenama, i pohvalila današnje pokretanje dijaloga na temu starenja, čime se ova tema stavlja i na agendu rada Narodne skupštine. Ona je ukazala, da je u okolnostima krize izazvane pandemijom korona virusa, UNFPA koordinisao nastajanje zajedničkog regionalnog programa o starenju u Evropi i Centralnoj Aziji, kako bi zemlje implementirale programe o starenju na temeljan način i sa aktivnim učešćem starijih. Posebna izveštaj Poverenice o diskriminaciji starijih građana u skladu je sa ovim UN regionalnim programom, istakla je Armitaž.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob, navela je da se ranjivost starijih građana posebno vidi tokom pandemije izazvane korona virusom, kao i da svet prolazi kroz promene, kada je reč o starenju. U tim okolnostima, u decembru 2020. godine UN je proglasila Dekadu zdravog starenja 2021-2030. Žakob je istakla da stariji ljudi nisu homogena populacija, i da ne postoji jedno rešenje koje će biti dobro za sve, imajući u vidu da oni imaju različita intereseovanja, uloge u društvu, zdravstveno stanje i finansijsku situaciju, da se razlikuju po tome u kakvim područjima žive, da li prihvataju ili ne digitalizaciju. Za to je potreban koordiniran pristup, međusektorska saradnja i međugeneracijska solidarnost, posebno je naglasila Fransoaz Žakob, navodeći da baš to pokazuje i ovaj Poseban izveštaj Poverenika za ravnopravnost. Nova rešenja treba da omoguće starijima da ostanu u svojim kućama, u svojim zajednicama i da imaju zdrav i nezavisan način života, bez diskriminacije, zanemarivanja i samozanemarivanja, zaključila je svoje obaraćanje stalna koordinatorka UN u Srbiji.

Učesnicima skupa su Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković i saradnica Tatjana Prijić predstavile najznačajnije podatke i preporuke iz Posebnog izveštaja o diskriminaciji starijih građana. Ovaj Izveštaj institucija Poverenika je saominicijativno pripremila, imajući u vidu da je diskriminacija na osnovu starosne dobi na drugom mestu u odnosu na sve druge vidove diskriminacije, kao i da je ona uzrokovana brojnim činiocima koje je potrebno rasvetliti, pronaći efikasne načine za prevenciju, zaštitu i unapređenje položaja starijih građana. Brankica Janković je ukazala da su na osnovu sagledanog stanja, date preporuke koje se odnose na socijalnu sigurnost starijih građana, sisteme zdravstvene i socijalne zaštite, sprečavanje diskriminacije i nasilja i na društvenu uključenost starijih građana.

Tokom panela o međusektorskoj saradnji državnih organa na unapređenju položaja starijih, govorili su predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine dr Muamer Bačevac, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, ministarka za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog Gordana Čomić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Zoran Radovanović, državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić i direktor UNFPA za Srbiju Džon Kenedi Mosoti.

Na panelu posvećenom ulozi civilnog sektora u unapređenju položaja starijih i implementaciji Agende 2030, izlagali su posebna savetnica predsednice Vlade Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović i predstavnici Pokreta Treće doba Andreja Savić, Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović, Mreže organizacija Humanas Nadežda Satarići Krovne organizacije mladih SrbijeUroš Savić Kain.

Učesnici konferencije osvrnuli su se i na dobre prakse za budućnost. Predstavljena je kampanja UNFPA i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti „Pogled u budućnost“. Demir Mekić iz Beogradskog centra za ljudska prava predstavio je omladinski program SOFA Udobnost zajedništva – Korak ka međugeneracijskoj saradnji, a predsednica organizacije Help Net Gordana Milovanović upoznala je prisutne sa projektom Jačanje međugeneracijske solidarnosti.


Video (1)

Petak, 14. maj 2021. | predstavljanje Posebnog izveštaja o diskriminaciji starijih građana 14.05.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6