Petak, 15. april 2005.

Predstavljen Nacrt zakona o imovini lokalne samouprave

Centar za javnu i lokalnu upravu PALGO predstavio je danas narodnim poslanicima u Narodnoj skupštini Nacrt zakona o imovini lokalne samouprave.


Centar za javnu i lokalnu upravu PALGO predstavio je danas narodnim poslanicima u Narodnoj skupštini Nacrt zakona o imovini lokalne samouprave.

Okupljene predstavnike PALGO centra i Stalne konferencije gradova i opština, koji su radili na pripremi Nacrta, i narodne poslanike pozdravio je predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković. Marković je rekao da svi priželjkuju da se pitanje vraćanja imovine reši novim ustavom. On je naglasio da će ustavom biti definisane dve vrste državne imovine, jedna kojom raspolaže Republika Srbija i druga, kojom bi trebalo da raspolaže lokalna samouprava.

Direktor PALGO centra Mijat Damjanović ocenio je da bez usvajanja zakona o imovini lokalne samouprave nema ozbiljnog oporavka privrede, da je on važan ne samo za lokalne zajednice, već i za centralnu vlast, kao i da predstavlja važan uslov decentralizacije vlasti.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić je istakao da su rešenja u predloženom Nacrtu zakona fleksibilna, da sadrže dovoljno elemenata kontrole, kao i da svi predlozi novog ustava predviđaju uspostavljanje imovine lokalne samouprave.

Zlatko Stefanović iz PALGO centra ocenio je da ovaj model zakona rešava način vraćanja imovine lokalnoj samoupravi, precizira organe nadležne za proceduru vraćanja imovine, kao i pitanja ovlašćenja koja bi pripala lokalnoj samoupravi.

Na prezentaciji Nacrta zakona o imovini i lokalne samouprave je naglašeno da je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj lokalna samouprava nema sopstvenu imovinu, već za obavljanje svojih funkcija koristi tuđu. Cilj donošenja ovakvog zakona je da lokalna samouprava bude samostalna u vršenju svojih imovinskopravnih ovlašćenja.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
subota, 20. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja