Utorak, 11. septembar 2007.

Predsednik skupštine Oliver Dulić razgovarao sa predstavnicima Venecijanske komisije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Oliver Dulić razgovarao je danas u Domu Narodne skupštine sa predstavnicima Venecijanske komisije (Evropske komisije za demokratiju putem prava) Saveta Evrope, koje je predvodio zamenik sekretara Komisije Tomas Markert.Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Oliver Dulić razgovarao je danas u Domu Narodne skupštine sa predstavnicima Venecijanske komisije (Evropske komisije za demokratiju putem prava) Saveta Evrope, koje je predvodio zamenik sekretara Komisije Tomas Markert. Oni borave u Beogradu povodom predstojeće javne rasprave o Nacrtu zakona o Ustavnom sudu Republike Srbije.

Predsednik Dulić upoznao je goste sa aktivnostima Narodne skupštine i kao prioritete u njenom radu istakao usvajanje zakona o Ustavnom sudu i drugih zakona koji predstavljaju obavezu iz Ustavnog zakona. On je rekao da Parlament mora da ima ključnu ulogu u procesu izbora sudija Ustavnog suda i u reformi pravnog sistema u celini i naglasio da bi izbor sudija tog suda mogao da se nađe na dnevnom redu sednice čim u proceduru bude upućen zakon koji definiše rad Ustavnog suda.

Predstavnici Venecijanske komisije su se posebno interesovali za proceduru izbora sudija Ustavnog suda i tražili pojašnjenja nekih pitanja vezanih za tu proceduru. Takođe su izneli stav da je formiranje Visokog saveta pravosuđa od velikog značaja, posebno za zemlje u tranziciji i izrazili spremnost da i dalje pružaju pomoć, kako bi reforma sudskog sistema u Srbiji bila u skladu sa evropskim standardima.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2