Sreda, 18. jul 2007.

Predsednik i potpredsednici Narodne skupštine razgovarali sa predsednikom Državne Dume

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Oliver Dulić i potpredsednici Narodne skupštine razgovarali su danas u Domu Narodne skupštine sa predsednikom Državne Dume Federalne skupštine Ruske Federacije Borisom Grizlovim.Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Oliver Dulić i potpredsednici Narodne skupštine razgovarali su danas u Domu Narodne skupštine sa predsednikom Državne Dume Federalne skupštine Ruske Federacije Borisom Grizlovim.

U razgovoru je predsednik Dulić ocenio da ova poseta dolazi u veoma važnom trenutku za Srbiju kada se rešava ključno pitanje budućeg statusa Kosova i podvukao da je naša zemlja odlučna da istraje na poštovanju međunarodnog prava, u čemu ima podršku Rusije, kao i da je trajno opredeljena na putu evroatlantskih integracija.

Predsednik Dume ponovio je da stav Rusije o očuvanju celovitosti Srbije nije promenjen i da će se i dalje dosledno zalagati za suštinsko očuvanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta Srbije i nalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo koje bi bilo prihvatljivo za obe strane.

Predsednik Grizlov je najavio da će zakon o ratifikaciji Sporazuma o formiranju zone slobodne trgovine između Rusije i Srbije, koji je potpisan još 1998. godine, biti razmotren u Dumi čim uđe u skupštinsku proceduru.

Tokom susreta bilo je reči o unapređenju različitih vidova saradnje dve zemlje, posebno u oblasti privrede, kulture, obrazovanja i socijalne politike. Ukazano je na mogućnosti investiranja ruskog biznisa u Srbiji, kao i privlačenja srpskih firmi za izgradnju objekata u Sočiju gde će se održati naredne olimpijske zimske igre.

Sagovornici su istakli i značaj uspostavljanja čvršće međuparlementarne saradnje i to ne samo na najvišem nivou. Ona treba da se intenzivira i kroz saradnju parlamentarnih komiteta i odbora i grupa prijateljstva.

Predsednik ruske Dume uputio je predsedniku Duliću poziv da uskoro poseti Rusiju i da se konkretizuje saradnja dva parlamenta.

U razgovoru su učestvovali potpredsednici Narodne Skupštine Radojko Obradović, Miloljub Albijanić, Božidar Delić, Nataša Jovanović i Milutin Mrkonjić i predsednik Poslaničke grupe Socijalističke partije Srbija Ivica Dačić.

Susretu u Domu Narodne skupštine prisustvovao je ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Aleksejev.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
petak, 9. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja