Četvrtak, 6. decembar 2007.

Predsednik i članovi Odbora za evropske integracije razgovarali sa ministarkom evropskih poslova Bugarske

Predsednik Odbora za evropske integracije Miloš Jevtić, sa članovima Odbora, sastao se danas u Domu Narodne skupštine sa ministarkom evropskih poslova Bugarske Gerganom Grančarovom.Predsednik Odbora za evropske integracije Miloš Jevtić, sa članovima Odbora, sastao se danas u Domu Narodne skupštine sa ministarkom evropskih poslova Bugarske Gerganom Grančarovom. U delegaciji su bili i članovi Odbora Dušan Bajatović, Nataša Vučković, Gordana Čomić, Branislav Nedmović i Dejan Mirović.

Ministarka Grančarova je istakla da Bugarska podržava priključenje Srbije Evropskoj uniji i spremna je da nam pruži pomoć i prenese iskustva iz tog perioda. Ona je ukazala je na značaj parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i naglasila da će 2008. godina za Srbiju biti ključna na putu priključenja Evropskoj uniji.

Bugarska ministarka je izrazila uverenje da će Sporazum biti potpisan već u januaru naredne godine, a da će do kraja godine naša zemlja dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, posle čega će nam biti omogućeno korišćenje sredstava EU za privredni razvoj.

Predsednik Jevtić je naglasio je da u Srbiji postoji politički konsenzus o potrebi pristupanja Evropskoj uniji, ali da je neophodno bolje upoznavanje javnog mnjenja sa prednostima koje nam ono donosi i sa evropskim vrednostima On je, takođe, ukazao na važnu ulogu ovog skupštinskog tela, na potrebu da se donese zakon o Narodnoj skupštini i izmeni Poslovnik, kako bi se omogućilo usvajanje tzv. “evropskih” zakona po ubrzanoj proceduri.

Bugarska ministarka je ukazala na značaj prekogranične saradnje između dve zemlje, posebno u oblasti infrastrukture, kao i da je već pripremljeno više projekata u Ministarstvu za regionalni razvoj.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3