28. oktobar 2015. Predsednik delegacije Narodne skupštine u POSP sa predstavnicima Nacionalnog konventa o EU

28. oktobar 2015. Predsednik delegacije Narodne skupštine u POSP sa predstavnicima Nacionalnog konventa o EU

Sreda, 28. oktobar 2015.

Predsednik delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije sastao se sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji

Predsednik delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas, 28. oktobra u Domu Narodne skupštine sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.


Otvarajući sastanak, dr Vladimir Orlić ocenio je da postoji veoma dobra saradnja između Narodne skupštine i Nacionalnog konventa, istakavši da parlament nastoji da, kada god postoji prostor za to, u svoje aktivnosti uključi organizacije civilnog sektora kako bi se, kroz zajedničku obradu tema, putem debata, javnih slušanja, rasprava, predstavljanja pojedinačnih programa i prezentacija, bavili integracijama u cilju donošenja dobrih zaključaka koji bi društvu pojasnili šta se po tom pitanju tačno radi i kuda vodi.

Ispred Nacionalnog konventa govorila je Nataša Dragojlović. Ona je najpre predstavila 21 radnu grupu Konventa, čiji će cilj biti praćenje i pospešivanje pregovora u svih 35 poglavlja, a krajnji cilj svakako najširi društveni konsenzus o pristupanju EU i ključnim reformama na tom putu.

Na sastanku su razmenjena mišljenja o integracionim procesima, naročito o poglavljima 10 i 22, a razgovaralo se i o međuparlamentarnoj i regionalnoj saradnji.

Sagovornici su se složili da je Konvent važan činilac u ostvarivanju boljeg uvida javnosti u proces pregovora sa EU, i u skladu sa tim da saradnja parlamenta i te organizacije treba da se intenzivira.

Tom prilikom, Orlić je naglasio da postoji dosta dobrog prostora da se Narodna skupština i Konvent, zajedničkom energijom, bave procesima koji se tiču integracija, a ujedno i svim temama koje se smatraju važnim u datom trenutku. On je dodao da se parlamentarci trude da važna pitanja unapred predvide, da o istim na odgovarajući način diskutuju, pripreme se, da ih putem javnih slušanja prikažu građanima i predložio predstavnicima Konventa da se, u narednom periodu, organizuje zajedničko javno slušanje.

„Takođe smatram da bi bilo veoma korisno da stvorimo zajednički kanal komunikacije sa Evropskim parlamentom, kako bi se učesnici iz parlamenata, sa svake strane, neposredno upoznali i na taj način uspostavili visoki nivo razumevanja i razmene mišljenja o pitanjima koja su svakako za naše društvo od strateškog značaja“, zaključio je predsednik delegacije Narodne skupštine u POSP.

Sastanku su, uz predsednika delegacije Narodne skupštine u POSP dr Vladimira Orlića, prisustvovali i predstavnici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Nataša Dragojlović, Ivana Lazarević, Saša Milašinović i Ivan Knežević.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
petak, 23. februar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja