13.mart 2013. Predsednik Stefanović i ambasador Basjuni

13.mart 2013. Predsednik Stefanović i ambasador Basjuni

Sreda, 13. mart 2013.

Predsednik Stefanović primio u oproštajnu posetu ambasadora Egipta u Srbiji

Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović primio je u oproštajnu posetu ambasadora Egipta Nj.E. Ali Galala Abdelaziza Basjunija.


Ambasador Basjuni obavestio je predsednika Narodne skupštine o aktuelnoj situaciji u Egiptu, posebno u pogledu održavanja parlamentarnih izbora. Ocenivši da Egipat prolazi kroz period demokratske transformacije, ambasador Basjuni se zahvalio na podršci i saradnji koju je imao kao ambasador Egipta u Srbiji.
Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović je izrazio nadu da će Egipat ubrzo završiti procese transformacije što će doneti pre svega bolji život građanima, a da će, posle izbornog procesa parlamentarna saradnja dve zemlje biti uspešno nastavljena. Stefanović je posebno naglasio duge, istorijske prijateljske veze dve države i naših naroda izrazivši punu podršku Egiptu i građanima te zemlje koju građani Srbije smatraju prijateljskom.
Ocenivši protekli period kao veoma uspešan u saradnji Srbije i Egipta, ambasador Basjuni je podsetio na brojne poslovne, političke i parlamentarne kontakte,kao i međusobne državničke posete na najvišem nivou. Srbija je dokazala da je pravi prijatelj Egipta, zaključio je Basjuni i dodao da je uveren da će se u budućnosti to odnosi dalje produbljivati.
Ambasador Basjuni je takođe izrazio očekivanje da će dijalog koji vode predstavnici Srbije sa Prištinom u Briselu uroditi plodom i da će postizanje sporazuma obezbediti mir i bezbednost u regionu, dodavši da Egipat pomno prati pregovore i nada se uspešnom ishodu.
Predsednik Stefanović je rekao da je Srbija odlučna da dođe do rešenja kroz pregovore koji su došli u fazu u kojoj je potrebno izvršiti pritisak na Prištinu da prihvati kompromis u vezi sa Zajednocom srpskih opština na severu Kosova, kao i da se radi o krupnom koraku za obe strane koji bi, ukoliko bude preduzet, označio da je došlo do rešenja koje bi stabilizovalo situaciju. Dodajući da je sada sve urukama Prištine, jer je Srbija pokazala dovoljno volje da učini kompromis, Stefanović je dodao da nam mnogo znači stav Egipta, i pored mnogobrojnih pritisaka da ne prizna nezavisnost Kosova.
Zahvalivši se još jednom na saradnji, ambasador Basjuni je istakao kako je uveren da je prihvaćen kao pravi prijatelj Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5