24.oktobar 2012. Predsednik Stefanović na panel diskusiji  „Otvaranje mogućnosti za mlade u današnjnoj globalnoj ekonomiji“

24.oktobar 2012. Predsednik Stefanović na panel diskusiji „Otvaranje mogućnosti za mlade u današnjnoj globalnoj ekonomiji“

Sreda, 24. oktobar 2012.

Predsednik Stefanović na panel diskusiji 127.Skupštine IPU: „Otvaranje mogućnosti za mlade u današnjnoj globalnoj ekonomiji“

Predsednik Narodne skupštine mr Nebojša Stefanović obratio se danas učesnicima 127. Skupštine IPU govoreći na panel diskusiji pod nazivom: Otvaranje mogućnosti za mlade u današnjnoj globalnoj ekonomiji.


„Ekselencije,
Drage kolege,
Dame i gospodo,

Čast mi je i zadovoljstvo da vam se obratim na ovoj panel diskusiji. Verujem da će nam prilika da danas razmenimo znanja i iskustva pomoći da nađemo načina da otvorimo mogućnosti za naše mlade. Živimo u teškim vremenima velike ekonomske nesigurnosti i postoje mišljenja da se svetska ekonomija nalazi na prekretnici.

Sve veća nezaposlenost, naročito među mladima, jedna je od najgorih posledica trenutne ekonomske krize. Nezaposlenost među mladima dostigla je nezapamćene razmere, naročito u Istočnoj i Južnoj Evropi.

• Mi podržavamo sve aktivnosti IPU vezane za mlade, kao i susrete mladih parlamentaraca i organizovanje mreža mladih parlamentaraca. Zalažemo se za implementaciju rezolucije IPU o učešću mladih u demokratskom procesu.
• Svet je suočen sa krizom u zapošljavanju mladih: mladi imaju tri puta veće šanse da budu nezaposleni od odraslih. Zemlje širom sveta suočavaju se sa nezaposlenošću među mladima bez obzira na stepen njihove socio-ekonomske razvijenosti. Posledice globalizacije po mlade su ogromne.
• Neophodne mere koje bi obezbedile mogućnosti za mlade zahtevaju odlučnu akciju iz svih drštvenih sfera. Uloga parlamentaraca je da obezbede te mogućnosti za mlade. Parlamenti treba da ustanove nacionalne politike za mlade i donesu zakone koji podstiču razvoj mladih, sa posebnim osvrtom na zapošljavanje mladih.
• Teškoće sa kojima se mladi suočavaju tražeći odgovarajuće zaposlenje otežavaju drugi problemi kao što su nedovoljna obučenost i težak prelazak iz škole na tržište rada. Reforma obrazovanja je neophodna kako bi se olakšala tranzicija od obrazovanja do posla.
• Moramo podsticati našu posvećenost da tretirmo mlade ljude kao partnere. Partnerstvo između mladih i odraslih je neophodno za bolju budućnost svih nas.
• Uticaj globalne ekonomske krize na Srbiju je očigledan i pretstavlja dodatan teret po socijalnu stabilnost zemlje. Ekonomski potencijal Srbije je, sa druge strane, veoma visok, ali kako bi se taj potencijal realizovao potrebni su nam mladi i sposobni ljudi, obrazovani i spremni da doprinesu zajednici.
• Našoj zemlji je potrebna strategija za budućnost, konkretna akcija i rešenja za probleme kao što su ogroman odliv mozgova iz Srbije u zapadne zemlje.
• Strateški cilj Srbije je da podstakne i stimuliše sve oblike zapošljavanja mladih, samozapošljavanje i preduzetništvo, podižući svest, unapređujući perspektive i promovišući koncept preduzetništva mladih.
• Vlada Srbije, zajedno sa Parlamentom i drugim relevantnim institucijama u Srbiji, preduzima ozbiljne korake u cilju podsticanja zaposlenosti među mladima. Sarađujemo sa univerzitetima, pomažemo i podstičemo najbolje studente, imamo različite edukativne programe i preduzeli smo mere da obezbedimo da se posle studija u inostranstvu naši najbolji studenti vrate u domovinu. Čak i politika u Srbiji prolazi kroz promene i novi talas mladih političara stupa na scenu i ima značajne uloge u Vladi i Parlamentu.
• Jedan od naših najvećih globalnih izazova – kako nahraniti svet – takođe je i jedna od najvećih mogućnosti.
• Svetsko stanovništvo bi 2050. trebalo da dostigne 9 milijardi – a prema procenama proizvodnja hrane
• bi trebalo da poraste za 70 procenata – što je od presudnog značaja za otvaranje mogućnosti za mlade zemljoradnike i radnike u ruralnim oblastima.
• Oni su nam potrebni da bi proizvodili, procesuirali i iznosili na tržište hranu koja će nahraniti svet. Takođe su nam potrebni da igraju svoju ulogu – da rade kao preduzimači, pružaju usluge i zarađuju platu – u razvoju i ekonomskom rastu njihovih zajednica.
• Takođe su nam potrebni kako bi se svojom snagom i voljom uključili u borbu za dobru upravu i društveni napredak na svim nivoima.

Drage kolege,

Naš zadatak je jasan. Kako bismo obezbedili svetliju budućnost za naše potomke, moramo otvarati mogućnosti za mlade. Svaka generacija ide korak dalje od prethodne zato što stoji na ramenima te generacije. Otvorimo mogućnosti kao nikada pre.

Poštovani parlamentarci, hvala vam na pažnji“.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5