21. mart 2023. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa predsednikom Odbora za spoljnu politiku Bundestaga

21. mart 2023. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa predsednikom Odbora za spoljnu politiku Bundestaga

Utorak, 21. mart 2023.

Predsednik Skupštine Srbije dr Orlić sa predsednikom Odbora za spoljnu politiku Bundestaga

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Odbora za spoljnu politiku Bundestaga Mihaelom Rotom.


Tokom sastanka su potvrđeni dobri bilateralni odnosi dve zemlje, kao i visok nivo političkog dijaloga ostvaren u prethodnom periodu, uz izraženu zajedničku opredeljenost da bude nastavljen i intenziviran. Dr Orlić je iskoristio priliku da zahvali Nemačkoj na ukazanoj podršci evropskim integracijama Srbije, ističući da je, u okviru sprovođenja reformskog procesa u našoj zemlji, zabeležen i potvrđen značajan napredak i to u svim oblastima. Predsednik je naglasio da je Srbija posvećena dijalogu i očuvanju mira i stabilnosti u regionu i istakao neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština u skladu sa prethodnim sporazumima u okviru dijaloga između Beograda i Prištine.

„To je u ovom trenutku najvažnije, kao i da se obezbedi poštovanje prava Srba na Kosovu i Metohiji i bezbednost za njihove živote, koje opasnim i neodgovornim postupcima A. Kurti svakodnevno ugrožava“, naglasio je dr Orlić.

Predsednik Odbora za spoljnu politiku Bundestaga Mihael Rot zahvalio je na vremenu i mogućnosti za razgovor i istakao da iskreno uvažava poštovanje prisutno u našoj zemlji prema Nemačkoj, koje se ogleda i kroz dobru ekonomsku saradnju. On je rekao da su moderna administracija, borba protiv korupcije i nezavisno sudstvo, važni aspekti daljeg ravoja ekonomskih odnosa i nastavka investiranja u Srbiju, pre svega kroz rad malih i srednjih preduzeća.

Rot je pozdravio napore Srbije na njenom putu ka punopravnom članstvu u uniji evropskih zemalja i naglasio značaj nastavka ispunjavanja obaveza i usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom, te ukazao na važnost prilagođavanja spoljnoj i bezbednosnoj politici Evropske unije.

On je naglasio značaj parlamentarnih debata za osnaživanje demokratskih procesa, budući da predstavljaju priliku za sve političke opcije da građanima predstave svoje stavove i programe.

Sagovornici su potvrdili spremnost za intenziviranje parlamentarne saradnje, kako kroz angažovanje i dalje međusobno povezivanje poslaničkih grupa prijateljstva, tako i kroz aktivnosti odbora i drugih radnih tela u parlamentima Srbije i Nemačke. Govoreći o ekonomskoj saradnji, dr Orlić je istakao da je Nemačka među najvažnijim privrednim partnerima Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu. „Nemačke kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju oko 80000 radnika i očekujemo da taj broj dostigne i 100000. Želimo da kontinuitet ekonomske saradnje održimo i dodatno je unapredimo u budućnosti“, zaključio je predsednik Narodne skupštine. „Za politiku razvoja Srbije glasali su, velikom većinom, naši građani: na izborima za predsednika Srbije, kao i za parlament. To je demokratski iskazana jasna volja naroda u Srbiji“.


Foto galerija


Video (1)

Utorak, 21. mart 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Bundestaga 21.03.2023.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
nedelja, 28. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja