Utorak, 28. avgust 2007.

Predsednik Poslaničke grupe SRS razgovarao sa izvestiocem EP za Srbiju

Predsednik Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom, koji se nalazi u trodnevnoj poseti Beogradu.Predsednik Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom, koji se nalazi u trodnevnoj poseti Beogradu.

Odnos prema manjinama, njihov položaj u Srbiji i učešće u vršenju vlasti bili su u središtu pažnje sagovornika. Tomislav Nikolić je istakao da je Srpska radikalna stranka primer kako može da se sarađuje sa manjinama i podsetio da se njihovi pripadnici nalaze u poslaničkim klupama najveće opozicione stranke u Narodnoj skupštini. U Srbiji, prema njegovim rečima, ne postoji nikakav hendikep za manjine i njihovi pripadnici vrše vlast i u lokalu i na nivou Republike. Srpska radikalna stranka je spremna da podrži svaki projekat koji može da pomogne da se pripadnici svih manjina osećaju kao punopravni građani Srbije. Nikolić je posebno ukazao na problem nepostojanja Ustavnog suda i nemogućnost da građani Srbije zatraže zaštitu u odbrani ljudskih i manjinskih prava. Iznoseći uverenje da će izveštaj izvestioca EP biti odmeren, šef Poslaničke grupe SRS je rekao da se neće složiti sa ocenom da je kršenje ljudskih prava princip u Srbiji.

Jelko Kacin je ocenio da je situacija u Srbiji, kad je reč o položaju manjina, posebno u Vojvodini, bolja nego pre dve i po godine i takođe upozorio na potrebu da se što pre konstituiše Ustavni sud. On je upoznao sagovornika sa planovima u procesu približavanja država zapadnog Balkana Evropskoj uniji i naglasio da je predsedavanje Slovenije EU šansa da se učini značajan pomak u približavanju svih zemalja u regionu Evropskoj uniji. Takođe je najavio da će u aprilu 2008. godine Makedonija, Albanija i Hrvatska biti pozvani da uđu u NATO čime će se upostaviti definitivno granice između ovih država i time otkloniti opasnost od stvaranja velike Albanije, a to će doprineti i stabilizaciji čitavog regiona.

Sa ovim ocenama nije se složio Tomislav Nikolić, koji je postavio pitanje da li je članstvo u NATO garancija da će granice ostati nepromenjene i da li NATO treba da čuva granice i od koga. Kad je reč o odnosu Evropske unije prema Srbiji, ukazao je da se Evropa nije otvorila prema Srbiji, nego je naše tržište postalo prihvatljivo i da Srbija nije u ravnopravnom položaju sa drugim zemljama u regionu koje pretenduju da uđu u Evropsku uniju. Nikolić je na kraju rekao da Srpska radikalna stranka podržava napore da se Srbija približi evropskim vrednostima, ali da nije za Evropsku uniju koja hoće da Kosovo bude nezavisna država.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 17. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja