13. novembar 2018. Predsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije i članovi Odbora za evropske integracije u razgovoru sa predsednikom Nacionalnog saveta Parlamenta Republike Austrije

13. novembar 2018. Predsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije i članovi Odbora za evropske integracije u razgovoru sa predsednikom Nacionalnog saveta Parlamenta Republike Austrije

Utorak, 13. novembar 2018.

Predsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije razgovarao sa predsednikom Nacionalnog saveta Parlamenta Republike Austrije

Predsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije (POSP) dr Vladimir Orlić i članovi Odbora za evropske integracije, razgovarali su u Narodnoj skupštini sa predsednikom Nacionalnog saveta Parlamenta Republike Austrije Volfgangom Sobotkom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.


Predsednik POSP-a dr Vladimir Orlić zahvalio se Austriji na principijelnoj podršci evropskim integracijama Srbije i na konstantnim naporima da se dobri rezultati Srbije u reformskim procesima prepoznaju i da evaluacija sprovedenih reformi bude korektna. On je naveo da je Srbija spremna da se otvori još sedam pregovaračkih poglavlja, a da bi pozitivan signal od strane EU predstavljalo otvaranje tri do četiri pregovaračka poglavlja do kraja godine.

Vladimir Orlić je istakao da je članstvo u EU strateško opredeljenje i prioritet za Srbiju, kao i da se Srbija trudi i da opravda epitet lidera kad je reč o regionalnoj saradnji i miru i stabilnosti u regionu. Orlić je naveo i da je za proces evropskih integracija bitno i pitanje dijaloga sa Prištinom i izrazio zahvalnost Austriji na principijelnom stavu da rešenje treba da bude rezultat dogovora i kompromisa Beograda i Prištine.

Predsednik Nacionalnog saveta Parlamenta Republike Austrije Volfgang Sobotka naglasio je da Austrija podržava članstvo u EU svih država Balkana, kao i da je za samu EU značajno njeno proširenje, jer su evropske vrednosti ključna zajednička spona za stabilnost i mir u Evropi.

Naveo je da je za evropske integracije od ključnog značaja tema vladavine prava i pravne države. Sobotka je istakao da su u Srbiji usvojeni zakoni u skladu sa evropskim standardima, kao i da je veoma značajna njihova puna primena, gde je naglasio i važnu ulogu parlamentaraca u kontroli primene zakona.

Tokom sastanka bilo je reči i o podršci građana Srbije evropskim integracijama. Sobotka je naveo da, pored Vlade Srbije i Evropska komisija treba da podstiče dijalog sa civilnim društvom u Srbiji, u kome bi se predočile prednosti i značaj evropskih integracija. Orlić je ukazao da ta podrška građana raste kad EU šalje pozitivne signale Srbiji. U tom smislu, otvaranje nova tri ili četiri pregovaračka poglavlja u našoj javnosti bi bilo ocenjeno kao prepoznavanje uloženih napora Srbije i njenih građana u reformskim procesima, naglasio je Orlić.

Sastanku su prisustvovali i članovi Odbora za evropske integracije Žarko Mićin, Elvira Kovač, Dušica Stojković i Vesna Marković.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
nedelja, 5. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja