26. april 2021.  Predsednik  PGP sa Ukrajinom sa predsedavajućim Grupe međuparlamentarnih odnosa sa Republikom Srbijom u parlamentu Ukrajine

26. april 2021. Predsednik PGP sa Ukrajinom sa predsedavajućim Grupe međuparlamentarnih odnosa sa Republikom Srbijom u parlamentu Ukrajine

Ponedeljak, 26. april 2021.

Predsednik PGP sa Ukrajinom Stefan Srbljanović sastao se sa predsedavajućim Grupe međuparlamentarnih odnosa sa Republikom Srbijom u parlamentu Ukrajine Olegom Vološinom

Srbljanović je naglasio tradicionalno prijateljske odnose Ukrajine i Srbije i izrazio nadu da će dve grupe prijateljstva, kroz parlamentarnu saradnju, dodatno učvrstiti veze dva naroda.


Vološin je iskazao impresije rezultatima koje su dale mere Vlade Republike Srbije u borbi protiv pandemije Korona virusa, naglasivši da malo zemalja može da se pohvali takvim uspehom. Sa time se složio i Srbljanović, naglasivši da zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Srbija na raspolaganju ima četiri vrste vakcina, a po broju vakcinisanih građana je druga na svetu. On je naglasio da se u Srbiji vakcinišu i građani zemalja u regionu, kao i mnogih zapadnih zemalja.

Tokom sastanka Vološin je informisao Srbljanovića o trenutnoj političkoj situaciji između Rusije i Ukrajine, a sagovornici su se složili da svaki izazov treba rešavati mirnim putem i kroz dijalog.

„U mnogim aspektima spoljne politike Srbija i Ukrajina imaju iste stavove, na ulici se vide rezultati pametne spoljne politike vaše zemlje. Treba slediti vaš pragmatičan pristup, posebno prema Kini.“, rekao je Vološin.

Predsednik PGP sa Ukrajinom je zahvalio Ukrajini na principijelnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta Srbije i rekao da i Ukrajina može da računa na istu vrstu podrške od Srbije. Takođe, istakao je da naša zemlja, čiji građani nose tu vrstu iskustva, nikada ni jednoj zemlji neće uvesti sankcije.

U tom svetlu Vološin je istakao da je u parlamentu Ukrajine registrovao Nacrt Uredbe o potvrđivanju izjave o nepromenljivosti stava Ukrajine po pitanju podrške teritorijalnom integritetu Republike Srbije i da će insistirati na njenom usvajanju.

Tokom sastanka bilo je reči o saradnji Srbije i SAD, investicijama u Srbiji i postignutim rezultatima na planu infrastrukture.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 11. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja