10. februar 2023. Predsednik Odbora za zaštitu životne sredine razgovarao sa ambasadorom Norveške

10. februar 2023. Predsednik Odbora za zaštitu životne sredine razgovarao sa ambasadorom Norveške

Petak, 10. februar 2023.

Predsednik Odbora za zaštitu životne sredine razgovarao sa ambasadorom Norveške

Predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović sastao se sa ambasadorom Norveške Jornom Eugenom Gjelstadom, sa kojim je razgovarao o ekološkoj situaciji u Srbiji.


Jovanović je izneo stav da je ekološka situacija u Srbiji veoma loša i da Zakon o zaštiti prirode iako dobar, ne daje rezultate, jer se, kako je rekao, gotovo ne primenjuje u praksi. Upravo zato, kaže Jovanović, njegova ideja, kao predsednika Odbora za zaštitu životne sredine, jeste da se sednice tog tela održavaju van Narodne skupštine, odnosno na onim mestima gde se građani susreću sa ekološkim problemima, kako bi građani uzeli aktivno učešće u raspravi i iznalaženju rešenja, međutim, kako tvrdi, nije naišao na razumevanje članova Odbora iz skupštinske većine. On je upoznao ambasadora sa svojim dosadašnjim aktivističkim radom i problemima sa kojima se suočavao na terenu.

Jovanović je naglasio da je neophodno, pre svega, da građani dobiju precizne informacije o resursima kojima Srbija raspolaže i u kojoj količini, kako bi se napravio strateški plan za njihovu eksploataciju, uz striktno poštovanje zakona, kako se time ne bi nanela šteta životnoj sredini. Saglasio se sa ambasadorom u vezi sa potrebom korišćenja obnovljivih izvora energije, ukazavši na nedovoljno iskorišćen potencijal geotermalnih izvora i solarne energije.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo zbog sastanka, rekavši da je od velikog značaja što se na mestu predsednika Odbora nalazi neko ko je kroz aktivizam upoznat sa ekološkim stanjem u zemlji. Govorio je o primerima dobre prakse, koje Norveška kao jedna od ekološki najčistijih zemalja primenjuje i izrazio zainteresovanost za jačanje saradnje sa lokalnim zajednicama u Srbiji na planu unapređenja zaštite životne sredine. Istakao je značaj komunikacije sa građanima i organizacijama civilnog društva, jer je povećanje svesti građana o značaju očuvanja životne sredine i transparentnost u radu institucija, ključ uspeha za ekološku zaštitu. On je naglasio da Srbija treba da uradi procenu poljoprivredne i organske proizvodnje, da smanji upotrebu uglja, i poveća učešće obnovljivih izvora energije u energetskom sistemu, kroz izgradnju vetroparkova, veće korišćenje solarne energije, ali i vodnih resursa koje Srbija ima.

Govoreći o vodnim resursima, Jovanović je rekao da će pokrenuti inicijativu da oni postanu ustavna kategorija, a kao jedan od načina za uspostavljanje saradnje sa lokalnim zajednicama predložio doniranje solarnih panela porodicama koje na Staroj Planini žive bez struje.

„Na taj način ne samo da bi se pokrenula saradnja dve zemlje na polju ekologije, već bi i građani na praktičnom primeru mogli da se upoznaju sa prednostima korišćenja obnovljivih izvora energije, u ovom slučaju solarne“, zaključio je Jovanović.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 30. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja