15. mart 2023. Učesnici sastanka

15. mart 2023. Učesnici sastanka

Sreda, 15. mart 2023.

Predsednik Odbora za spoljne poslove se sastao sa poslanicima Nacionalne skupštine Republike Francuske

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović i član Odbora Jovan Palalić sastali su se danas sa članovima Odbora za spoljne poslove Nacionalne skupštine Republike Francuske Federikom Petijem i Marin Amle, koji borave u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.


Borko Stefanović je izrazio zahvalnost Francuskoj za podršku u nastojanjima da Srbija u što kraćem roku bude članica EU, kao i na nastojanjima da se reši problem u vezi sa KiM. Stefanović je dodao i da Francuska pruža veliki podsticaj privrednom razvoju Srbije, kroz investicije i kompanije koje posluju u Srbiji.

On je u razgovoru istakao da je Srbiji, kao i celom regionu, mesto u Evropi, da tu pripadaju geografski, istorijski, kulturološki, privredno i bezbednosno, te da je bitno da EU pruži konkretnije signale i datume za evropsku perspektivu ovog regiona. Ako Balkan ostane van evropskih tokova, nestabilnost regiona će se nastaviti i to će uticati i na samu Evropu, ocenio je Stefanović.

Predsednik Odbora za spoljne poslove je ukazao i da je potrebno da se što pre reše otvoreni problemi na KiM i da se prekine zamrznuti konflikt. Ocenio je da je dobra strana „evropskog plana“, kao ponuđenog rešenja za normalizaciju odnosa, predviđena obaveza formiranja Zajednice srpskih opština, kao garanta opstanka Srba na KiM. Dobro je i što plan ne predviđa međusobno priznanje, naveo je Borko Stefanović, ali da za Srbiju ne može biti prihvatljivo omogućavanje članstva Kosova u UN što predviđa tačka 4. „Srbiji treba ostaviti mogućnost da zadrži svoje suvereno pravo da glasa protiv članstva Kosova u UN i time da sačuva svoj nacionalno dostojanstvo“, naglasio je Stefanović.

Jovan Palalić je u razgovoru istakao da je neophodno veće razumevanje za specifičnu poziciju Srbije u ovom složenom trenutku i okolnostima rata u Ukrajini. Strateški prioritet Srbije jeste članstvo u EU, kao i zaštita teritorijlnog integriteta i suvereniteta zemlje, istakao je Palalić. On je dodao da istraživanja pokazjuju da je 80 odsto građana Srbije protiv priznavanja nezavisnosti tzv. Kosova, ali i da je isti procenat građana protiv članstva u EU, ukoliko je priznavanje nezavisnosti uslov za članstvo.

Palalić je ocenio da je potrebno da EU pruži konkretniju perspektivu Srbiji za članstvo, jer politički zahtevi koji se postavljaju pred našu zemlju, zamagljuju kod građana sve pozitivne efekte evropskih integracija i svu podršku koju imamo od EU. Upravo u tim specifičnim okolnostima, Francuska može da odigra veliku ulogu, kao tradicionalni i istorijski prijatelj Srbije, naglasio je on. Kroz veće ekonomsko prisustvo i kulturne veze, Francuska može doprineti većoj promeni raspoloženja srpskog naroda prema EU, koju percipira kroz stalne političke pritiske, ocenio je Jovan Palalić.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Palalić je istakao da su tu pozicije Srbije jasne, da ona brani svoj teritorijalni integritet zapisan u Ustavu i Rezoluciji 1244, te stoga ne može biti reči ni o kakvom priznanju. Takođe, pre svih daljih dogovora između Beograda i Prištine, mora se formirati Zajednica srpskih opština, ukazao je on.

Jovan Palalić je naveo da po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, Srbija brani svoje ekonomske interese i ne želi ih uvodi Rusiji. Dodao je i da ih je sama preživela, kao jedina država u Evropi i zbog toga je čitav narod protiv takve vrste vođenja politike.

Marin Amle i Federik Peti su u razgovoru istakli da Balkan nije zaboravljen usled rata u Ukrajini. Balkan je budućnost Evrope, u smislu izgradnje modela EU na Balkanu, kao što je i EU budućnost ovog regiona, ocenio je Peti.

Sagovornici su se složili da parlamentarna diplomatija, kroz povezivanje i stalnu komunikaciju biranih predstavnika građana, ima veliki značaj i složili su se da treba nastaviti dobar trend međuparlamentarne saradnje između Srbije i Francuske, posebno kroz razmene poseta delegacija odbora za spoljne poslove dva parlamenta.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2