5. decembar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove u razgovoru sa zamenikom ministra spoljnih poslova Češke Republike

5. decembar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove u razgovoru sa zamenikom ministra spoljnih poslova Češke Republike

Ponedeljak, 5. decembar 2022.

Predsednik Odbora za spoljne poslove razgovarao sa zamenikom ministra spoljnih poslova Češke Republike

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović razgovarao je danas, u Narodnoj skupštini, sa zamenikom ministra spoljnih poslova Češke Republike Martinom Dvorakom o evropskim perspektivama Srbije i Zapadnog Balkana.


Borko Stefanović je istakao da je Češka prijateljska zemlja i zahvalio se na podršci evropskim integracijama Srbije. „Mi pripadamo Evropi i naša budućnost je u Evropskoj uniji“ naglasio je Stefanović i dodao da je neophodno da i sama EU pruži pozitivan signal Srbiji, imajući u vidu da od 2009. godine nema konkretnijih pozitivnih pomaka u integracijama, što je dovelo i do opadanja podrške građana, koji vide EU kroz stalna uslovljavanja.

Stefanović je istakao i da je, kao predsednik Odbora za spoljne poslove, podneo Narodnoj skupštini Predlog rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Republike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije u vidu restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji, kako bi naša zemlja u što skorije vreme uskladila spoljnu politiku sa evropskom.

On je nagalsio da je bitno da u ovim okolnostima Srbija zauzme ispravnu poziciju, koja je u našem nacionalnom, ekonomskom i političkom interesu. U suprotnom, slabi se pozicija Beograda po pitanju Kosova i Metohije, ukazao je Stefanović, i naveo da je Beograd opredeljen za dijalog i iznalaženje kompromisnog rešenja sa Prištinom, kako bi se normalizovali odnosi, ali da nikada neće priznati nezavisnost, niti članstvo tzv. Kosova u UN.

Zamenik ministra spoljnih poslova Češke Republike Martin Dvorak se složio da naše dve zemlje imaju istorijski dobre odnose i naveo da je svestan da je pitanje Kosova najbitnija tema za Srbiju. On je naglasio da, uprkos teškim okolnostima, treba naći način da se situacija smiri i postigne kompromis, kako bi se normalizovali odnosi Beograda i Prištine.

Dvorak je naveo i da dešavanja u Ukrajini u velikoj meri mogu uticati na Zapadni Balkan, koji je veoma bitan za Evropu. Sagovornici su se složili da je regionalna saradnja od velikog značaja i da regionalne inicijative, kao što je Otvoreni Balkan, imaju pozitivan uticaj na evropske persektive celog regiona.

Stefanović i Dvorak su tokom razgovora zajednički ocenili i da bi se bilateralni odnosi između Srbije i Češke mogli dodatno unaprediti intenziviranjem međuparlamentarne saradnje, kroz razmene poseta parlamentarnih delegacija.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 30. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja