11. oktobar 2023. Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović i ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura

11. oktobar 2023. Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović i ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura

Sreda, 11. oktobar 2023.

Predsednik Odbora za spoljne poslove razgovarao sa novoimenovanim ambasadorom Japana u Srbiji

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović razgovarao je danas sa novoimenovanim ambasadorom Japana u Srbiji Akirom Imamurom.


Sagovornici su dosadašnje bilateralne odnose i saradnju dveju država ocenili kao pozitivne i dobre, uz obostranu spremnost za njihovo unapređenje, kako na ekonomskom, tako i na političkom planu. Obostrano je iskazana zainteresovanost za jačanje parlamentarne saradnje, posebno na nivou radnih tela i poslaničkih grupa prijateljstva u oba parlamenta.

Ambasador Imamura istakao je da Srbija može da računa na podršku Japana u procesu evropskih integracija, jer je EU partner sa kojim deli iste vrednosti, kao i na podršku njegove zemlje Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da Japan pridaje veliku važnost regionanoj saradnji, miru i stabilnosti, koji vode ka regionalnom ekonomskom razvoju i napretku.

Stefanović je pozdravio značajne japanske investicije u Srbiji i efekte prisustva Japana u našoj zemlji, od direktnih investicija, preko brojnih donacija i humanitarne pomoći koje je Japan pružio Srbiji. On je ocenio da ekonomske veze dveju država treba osnažiti, a političke odnose ojačati. Takođe, on je pozdravio najavu novih investicija i ulaganja japanskih kompanija u Srbiju, ocenivši ih kao pozitivan signal, ne samo za našu zemlju, već i za ceo region. Stefanović je istakako da je cilj Srbije članstvo u EU, ocenivši da je to ostvarivo do 2030. godine, i zahvalio Japanu na podršci evropskom putu Srbije.

Sagovornici su izrazili zabrinutost za situaciju na Kosovu i Metohiji, uz ocenu da joj je potrebna deeskalacija, vraćanje dijalogu i formiranje Zajednice srpskih opština.

Predsednik Odbora za spoljne poslove i ambasador Japana razgovarali su i o situaciji u Ukrajini, kao i o drugim aktuelnim temama, a Stefanović je izneo lični stav da je potrebno da Srbija što pre uskladi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU, posebno u pogledu uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji. Stefanović je izneo i stav da problemi u spoljnoj, ekonomskoj i bezbednosnoj situaciji u Srbiji jesu, prema njegovom mišljenju, isključivo proizvod pogrešne i štetne politike i postupanja vlasti u Srbiji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3