30. januar 2023. Predsednik Odbora za spoljne poslove i ambasador Holandije u Republici Srbiji

30. januar 2023. Predsednik Odbora za spoljne poslove i ambasador Holandije u Republici Srbiji

Ponedeljak, 30. januar 2023.

Predsednik Odbora za spoljne poslove razgovarao sa ambasadorom Holandije u Srbiji

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović primio je danas u Narodnoj skupštini ambasadora Holandije u Republici Srbiji Jousta Reintjesa, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji u Evropi, kao i o perspektivama evropskih integracija Srbije.


Sagovornici su razmenili mišljenja o krizi u Evropi izazvanoj ratom u Ukrajini, kao i o važnosti usklađivanja spoljne politike Srbije sa EU. Ambasador Reintjes se interesovao za Predlog rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Republike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije u vidu restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji, koju je podneo Borko Stefanović.

Stefanović je ukazao da predložena Rezolucija još nije razmatrana na Odboru, kao ni na sednici Narodne skupštine, jer Narodna skupština nije dobila Mišljenje, koje je Ministarstvo spoljnih poslova uputilo Vladi Srbije. On je izrazio je očekivanje da će se u skorije vreme stvoriti svi proceduralni uslovi da se ovaj Predlog rezolucije razmatra u Narodnoj skupštini, jer je to aktuelna tema, koja se ne može izbeći i koja u velikoj meri određuje i poziciju Srbije da se bori za svoje interese po pitanju Kosova i Metohije. Ukoliko smo izolovani od Evrope, ne možemo ni da branimo naše interese, naglasio je Borko Stefanović.

Stefanović i Reintjes su razgovarali i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, i o „francusko-nemačkom“ dokumentu koji je predložen za normalizaciju odnosa, o čemu će se raspravljati i na sednici Narodne skupštine u narednim danima, na kojoj će biti prisutan i predsednik Republike.

Predsednik Odbora za spoljne poslove je naglasio da javnost Srbije nema uvid u sam tekst predloženog dokumenta i da će insistirati na sednici Narodne skupštine da se upoznaju sa tim predlogom, kako bi o tome moglo da se valjano raspravlja. On je naglasio da pitanje Kosova i Metohije i budućnosti Srbije ne sme biti predmet partijskih borbi, da je to pitanje od nacionalnog značaja, te da je veoma bitno da se zadrži konstruktivan pristup, jer treba biti opozicija vladajućoj partiji, a ne Srbiji.

Borko Stefanović je posebno istakao da je u ovim okolnostima, od izuzetnog značaja da se Srbiji pruže i konkretni pozitivni signali iz EU, da ne bude zanemarena njena evropska perspektiva.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 10. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja