20. novembar 2019. Narodni poslanici sa delegacijom Ministarstva trgovine Narodne Republike Kine

20. novembar 2019. Narodni poslanici sa delegacijom Ministarstva trgovine Narodne Republike Kine

Sreda, 20. novembar 2019.

Predsednik Odbora za spoljne poslove i PGP sa Kinom primio delegaciju Ministarstva trgovine Narodne Republike Kine

Predsednik Odbora za spoljne poslove i PGP sa Kinom prof. dr Žarko Obradović primio je danas delegaciju Ministarstva trgovine Narodne Republike Kine sa kojom je razgovarao o odnosima Srbije i NR Kine.


Obradović je istakao da je PGP sa Kinom druga po brojnosti u Narodnoj skupštini i da ukupno ima 105 članova. On je naglasio značaj Memoranduma o saradnji Narodne skupštine i Svekineskog narodnog Kongresa i Komiteta za saradnju, koji je do sada imao dve veoma uspešne sednice, čime su parlamentarni odnosi podignuti na još viši nivo.

Predsednik PGP prof. dr Žarko Obradović osvrnuo se na poslednju studijsku posetu parlamentaraca Narodnoj Republici Kini, tokom koje su poslanici imali prilike da obiđu više kineskih kompanija, koje imaju uspešnu poslovnu saradnju sa Srbijom.

„Poseta je bila izuzetno uspešna zahvaljujući kvalitetnim predavanjima, dobrim predavačima, zanimljivim temama i interakciji koja je ostvarena. Ovakvi seminari omogućuju poslanicima da budu vrlo kompetentni sagovornici na temu Kine i srpsko-kineskih odnosa“, podvukao je Obradović.

Članica PGP sa Kinom Aleksandra Maletić je navela da su se poslanici prilikom posete upoznali sa ekonomskim razvojem Kine, kineskom tradicijom i kulturom, dodajući da uprkos velikoj teritorijalnoj udaljenosti, srpski i kineski narod povezuju prijateljski odnosi i međusobno razumevanje.

Prof. dr Ljubiša Stojmirović istakao je da je glavni razlog brzog napretka i razvoja Kine spremnost njenog naroda da uči od svakoga i u svakom trenutku, kao i njegova volja da interese države stavlja ispred ličnih interesa pojedinaca.

Predstavnici kineske delegacije složili su se da su odnosi dveju zemalja na visokom nivou i da ovakve posete daju pozitivne rezultate. Na sastanku je ocenjeno da postoji prostor za unapređenje odnosa u mnogim oblastima, navodeći kao primer saradnju univerziteta iz Srbije i Kine, koja uključuje razmenu studenata.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5