20. mart 2023. Članovi Odbora za spoljne poslove sa predsednikom Odbora spoljnih poslova Bundestaga

20. mart 2023. Članovi Odbora za spoljne poslove sa predsednikom Odbora spoljnih poslova Bundestaga

Ponedeljak, 20. mart 2023.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović sa delegacijom održao sastanak sa predsednikom Odbora spoljnih poslova Bundestaga

Članovi Odbora za spoljne poslove, na čelu sa predsednikom Odbora Borkom Stefanovićem, danas su u Narodnoj skupštini održali sastanak sa predsednikom Odbora spoljnih poslova nemačkog Bundestaga Mihaelom Rotom, na kom su sagovornici razmenili mišljenja o evropskim integracijama Republike Srbije i o trenutnoj situaciji u Evropi.


Stefanović se na početku sastanka zahvalio nemačkom kolegi na prilici za sastanak i prilici da članovi Odbora razmene mišljenja o aktuelnim temama u regionu i Evropi. Ukazao na nedvojbenu potrebu za kontinuiranom saradnjom sa zemljama koje pripadaju Evropskoj uniji, kao i podršci koja Srbiji stiže iz ovih zemlja na njenom evropskom putu. Naglasio je da je pitanje evropskih integracija Srbije vidno opterećeno dijalogom Beograda i Prištine, ali da ovo pitanje i od nacionalnog značaja, ni pod kojim okolnostima ne sme biti uslovljeno priznanjem tzv. Države Kosovo i njenog članstva u Ujedinjene nacije. Ukazao je i na činjenicu da je za srpsku stranu od krucijalnog značaja formiranje ZSO u što kraćem roku, kako bi se održao opstanak našeg naroda, ali i opstanak srpske pravoslavne crkve na području Kosova i Metohije. Stefanović je istakao je da Rotova poseta stiže u dobar čas, s obzirom da se u Narodnoj skupštini vodi debata oko neutralne pozicije koju Srbija pokušava da održi kada su u pitanju sukobi Rusije i Ukrajine i da bi za njenu već opterećenu poziciju, usaglašavanje spoljne politike sa spoljnom politikom Evropske unije, na najbolji način pomoglo nacionalne interese države i svih njenih građana. U nastavku izlaganja predsednik Odbora za spoljne poslove i potpredsednik Narodne skupštine iskoristio je priliku da se zahvali Nemačkoj na podršci u dijalogu između Beograda i Prištine, ekonomskim ulaganjima u Srbiju i evropskim integracijama naše zemlje. Naveo je i to da je za Narodnu skupštinu veoma bitna frekventnost susreta sa kolegama iz EU, kao i razgovori, iskustva i stavovi koje se pri ovakvim susretima razmenjuju.

Rot se složio da su međusobne posete od izuzetne važnosti za narodne poslanike i članove Vlade. Istakao je da je za Srbiju bitno da su evropske integracije pitanje konsenzusa, te da je i za Evropsku uniju jednako štetno da Srbija ne bude u njenoj zajednici. Dodao je i da je bitno da Srbija i Evropska unija dele zajedničke vrednosti, pa u tom smislu i usklađenu spoljnu politiku. Pozdravio je regionalnu saradnju zemalja Zapadnog Balkana, koja kako je rekao, daje pozitivan impuls pomirenju regiona i njegovom daljem napretku. Izrazio je zabrinutost da građani Srbije nemaju realnu sliku kada je reč o veoma bliskoj saradnji Srbije i Evropske unije, na svim nivoima, te dodao da davanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, neće uticati na evrointegracije Srbije.

Članovi Odbora, među kojima su se našli Marina Raguš, Nemanja Joksimović, Adrijana Avramov, Uglješa Marković, Ksenija Marković i Đorđe Miketić, istakli su da glavni spoljnopolitički cilj Srbije i dalje ostaje članstvo u Evropskoj uniji, ali i izrazili različite političke stavove kada su u pitanju vladavina prava, sloboda građana, sloboda medija, brzina i kvalitet reformi koje se sprovode u Srbiji. Članovi Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine izneli su zajednički stav da Nemačka jeste značajan partner Srbiji po mnogim pitanjima, uključujući i ekonomski aspekt.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
subota, 10. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja