10. novembar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove sa ambasadorom Japana u Srbiji

10. novembar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove sa ambasadorom Japana u Srbiji

Četvrtak, 10. novembar 2022.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović razgovarao sa ambasadorom Japana u Srbiji

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović razgovarao je danas sa ambasadorom Japana u Srbiji Nj.E. Takahikom Kacumatom o bilateralnoj saradnji u kojoj ima prostora za unapređenje odnosa.


Stefanović je na početku sastanka istakao da prijateljstvo Srbije i Japana ima veoma duboke korene, koji su ove godine obeležili 140 godina od uspostavljanja. Naveo je da dve zemlje mogu imati bližu saradnju, bez obzira na geografsku udaljenost, a da prostora za unapređenje odnosa ima na gotovo svim nivoima. Naglasio je značaj japanskih investicija za Srbiju, koje svojim prisustvom postavljaju visoke standarde poslovanja, na koju se mnoga inostrana preduzeća, koja imaju svoja predstavništva u Srbiji, mogu ugledati. Dodao je i da je zadatak naše zemlje da privuče veći broj japanskih preduzeća i fabrika, jer tim potezom jača i srpska ekonomija. Ukazao je na značaj parlamentarnih kontakata i obavestio ambasadora da je pitanje dana kada će Poslanička grupa prijateljstva sa Japanom u Skupštini biti zvanično osnovana i zamolio ambasadora da prenese Odboru za inostrane poslove Japana o zainteresovanosti susreta narodnih poslanika.

Nj.E. Takahiko Kacumata je na početku sastanaka čestitao Stefanoviću na funkciji potpredsednika Narodne skupštine i predsednika Odbora za spoljne poslove, ističući zadovoljstvo susreta. Dodao je da Japan vidi Srbiju kao vodeću i najstabilniju zemlju regiona i da inicijativa Otvoreni Balkan može biti odličan mehanizam za privlačenje japanskih investicija u ovom delu Evrope. Kako je rekao njegov zadatak u narednom periodu biće razmena poseta na visokom nivou, koje su se proredile s obzirom na epidemiološku svetsku krizu u protekle dve godine.

Sagovornici su tokom sastanka razmenili mišljenja o energetskoj krizi koja preti Evropi, poziciji Srbije kada su u pitanju sukobi Rusije i Ukrajine, potencijalima saradnje Zapadnog Balkana i Japana, evrointegracijma Srbije i neophodnosti da Srbija dijalogom i mirnim putem reši otvorena pitanja sa Prištinom. Bilo je reči i o investicijama i projektima koji se tiču obnovljivih izvora energije i neophodnosti Srbije u veća ulaganja u zaštitu životne sredine.

Stefanović je ponovio da je njegov stav da Srbija mora da usaglasi spoljnu politiku sa Evropskom unijom i da Srbija mora biti spremna na izazovne mesece koji dolaze i sa sobom donose energetsku krizu i moguće povećanje inflacije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 30. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja