19. septembar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove i ambasador  Bugarske u Srbiji

19. septembar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove i ambasador Bugarske u Srbiji

Ponedeljak, 19. septembar 2022.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović razgovarao sa ambasadorom Bugarske u Srbiji

Predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Borko Stefanović sastao sa danas sa ambasadorom Bugarske u Beogradu Nj. E. Petkom Dojkovim, koji mu je tom prilikom čestitao povodom izbora za predsednika Odbora i potpredsednika Narodne skupštine.


Ambasador je iskoristio priliku da sa predsednikom Odbora razgovara o parlamentarnim izborima koje očekuju Republiku Bugarsku početkom oktobra i o formiranju Vlade Republike Srbije.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović zahvalio se ambasadoru na inicijativi za sastanak i prilici da razgovaraju o veoma izazovnoj situaciji u celoj Evropi. Naveo je da je Srbiji glavni spoljnopolitički cilj članstvo u Evropskoj uniji i da će iskoristi svoje pravo da podnese inicijativu na nivou Odbora da se potvrdi kurs spoljne politike Srbije i utvrdi u kojoj meri je ona usaglašena sa ciljevima Evropske unije. Stefanović je istakao da se teška situacija na Kosovu i Metohiji mora rešavati mirnim putem i naći najbolje rešenje za svo stanovništvo, koje na ovim prostorima živi, te da formalno priznanje Kosova i Metohije od strane Srbije, ne sme biti uslov za pristupanje EU.

Predsednik Odbora za spoljne poslove, takođe je naveo da podržava inicijativu „Otvoreni Balkan“, koja može biti od velike koristi zemljama Zapadnog Balkana, posmatrajući je iz ugla krize sa Ukrajinom, koja je uzdrmala celu Evropu.

Ambasador je naveo da svaka država treba da brani interese svoje države i traži najbolja rešenja, ali i da odredi prioritete u kriznim situacijama. Ponovio je da Bugarska snažno podržava proces evropskih integracija Srbije i da dve zemlje treba da sarađuju i deluju na međunarodnom nivou, kada je reč o zajedničkim interesima.

Sagovornici su se složili da će, čim se steknu uslovi, inicirati uzajamnu posetu parlamentaraca, kako bi poslanici uspostavili kontakte i saradnju.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1