30. januar 2023. Učesnici sastanka

30. januar 2023. Učesnici sastanka

Ponedeljak, 30. januar 2023.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović održao sastanak sa zamenikom ambasadora Nemačke u Srbiji

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović danas je u Narodnoj skupštini održao sastanak sa zamenikom ambasadora Nemačke u Srbiji Karstenom Mejerom-Vifhauzenom, a centralna tema razgovora odnosila se situaciju na Kosovu i Metohiji i predstojaće sednice Narodne skupštine.


Stefanović je objasnio da se očekuje i zvaničan saziv sednice Narodne skupštine u narednim danima, koja će se odnositi na situaciju na Kosovu i Metohiji, a kojoj će prisustvovati i predsednik države Aleksandar Vučić. Istakao je da francusko-nemački dokument koji je predložen za normalizaciju odnosa na području Kosova i Metohije još nije predat na uvid poslanicima Narode skupštine, što kako je rekao, ne ostavlja prostora za konstruktivnu raspravu u plenumu. Iskoristio je priliku da naglasi da pitanje Kosova i Metohije i evropske integracije Srbije moraju biti iznad partijskih agitacija, te da su one teme od nacionalnog značaja, a da je zadatak opozicije da bude oponent vladajućoj partiji, a ne srpskim interesima.

Predsednik Odbora je apostrofirao potrebu za kontinuiranom saradnjom sa zemljama koje pripadaju Evropskoj uniji, kao i podršku koja Srbiji stiže iz ovih zemlja na njenom evropskom putu i podvukao da taj proces mora dobiti dodatan impuls. Sa zamenikom ambasadora Nemačke u Srbiji Stefanović je razgovarao i o mogućnostima za sastanak sa predsednikom Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga i o sukobu Rusije i Ukrajine, za koji su sagovornici ocenili da podseća na doba Hladnog rata i zaoštrenih odnosa svetskih sila, a Stefanović je dodao da neutralna pozicija koju Srbija pokušava da održi po ovom pitanju šteti građanima Republike Srbije. Ponovio je da je za Srbiju od izuzetnog značaja usaglašavanje spoljne politike sa spoljnom politikom Evropske unije i da ono predstavlja najbolji način odbrane nacionalnih interesa države i svih njenih građana, te da izolovanje Srbije od Evropske unije, dovodi do stagnacije države i regiona.

Zamenik ambasadora istakao je da je njegova poseta sticanje šire slike parlamentarne atmosfere i stavova koje partijske grupe zauzimaju, s obzirom na pluralizam ovog saziva u Narodnoj skupštini. Interesovao se i da li će diplomatski kor biti pozvan na sednicu Narodne skupštine koja će se ticati Kosova i Metohije i složio se sa stavom da je najvažnije pitanje sigurnosti stanovništva koji žive na ovom području.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2