12. jul 2019. Predsednik Odbora Petar Petrović u razgovoru sa šefom Misije SE u Srbiji Tobiasom Flesenkemperom

12. jul 2019. Predsednik Odbora Petar Petrović u razgovoru sa šefom Misije SE u Srbiji Tobiasom Flesenkemperom

Petak, 12. jul 2019.

Predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu sa šefom Misije Saveta Evrope u Srbiji

Predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Petar Petrović i šef Misije Saveta Evrope u Srbiji Tobias Flesenkemper razgovarali su danas o predstojećoj promeni Ustava, postupku donošenja ustavnih amandmana i osnaživanju lokalnih samouprava.


Predsednik Odbora upoznao je šefa Misije sa postupkom promene Ustava, koji započinje odlukom o pristupanju promeni Ustava koja mora biti prihvaćena od strane dvotrećinske većine narodnih poslanika, a potom i usvajanja amandmana, koji takođe moraju biti prihvaćeni od najmanje 167 narodnih poslanika. Petrović je istakao da nacrt amandmana za promenu Ustava postoji, ali da zvaničan tekst priprema i u formi predloga, Narodnoj skupštini podnosi Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, kako bi se našao na dnevnom redu sednice Narodne skupštine. Dodao je i to da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na nacrt teksta amandmana za promenu Ustava Republike Srbije i izrazio uverenje da će postupak u Narodnoj skupštini biti nastavljen u skorijoj budućnosti.

Flesenkemper je istakao da su glavna interesovanja Kancelarije sloboda medija, borba protiv korupcije, ali i lokalna samouprava i stručno usavršavanje zaposlenih na lokalu, kao ključa za reforme javne uprave.

Petrović je istakao da Odbor usko sarađuje sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, kao i da je Narodna skupština u proteklih nekoliko godina izglasala više zakona koja su imala za cilj poboljšanje položaja lokalne uprave i njenog delokruga rada, ali i usaglašavanja zakona sa pravnim tekovinama EU. Istakao je da donošenje zakona prate javna slušanja, odnosno diskusije na kojim nevladine organizacije, državna uprava i ostale zainteresovane strane daju sugestije na predloge zakona. Predsednik Odbora je zainteresovanom šefu Misije objasnio i način rada Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva i odnos saradnje sa Narodnom skupštinom.

Za kraj sastanka šef Misije istakao je da Savet Evrope nudi stručnu podršku sa ciljem sprovođenja kvalitetnih Ustavnih reformi, pogotovo u vidu organizovanja javnih slušanja i debata na pomenutu delikatnu temu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2