10. april 2018. Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova sa predstavnicima Beogradske grupe roditelja

10. april 2018. Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova sa predstavnicima Beogradske grupe roditelja

Utorak, 10. april 2018.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova primio Beogradsku grupu roditelja

Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova razgovarao je sa predstavnicima Beogradske grupe roditelja, na njihovu inicijativu, povodom Predloga zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji.


Predstavnici Beogradske grupe roditelja zatražili su hitan sastanak sa predsednikom Odbora želeći da na ovaj način apeluju na poslanike i na javnost da se Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji povuče iz procedure.

Mirjana Novokmet, predstavnica Beogradske grupe roditelja istakla je da u Predlogu zakona postoji mnogo nedostaka. „Samo minorni i marginalni predlozi, koje smo davali Ministarstvu pravde su usvojeni, što nama koji smo pogođeni ovim pitanjem uopšte ne ide u prilog,“ rekla je Novokmet.

Ovim zakonom trebalo bi da i sama deca mogu da podnose zahtev da nađu biološke roditelje, ako to žele, što je trenutnim Predlogom zakona nemoguće, objasnila je Novokmet. Kao manjkavost Predloga navela je odredbe kojima se uvodi mogućnost vanparničnog postupka, kojom bi se po njenom mišljenju, zaobišla istraga. Cilj Beogradske grupe roditelja jeste da se izradi zakon kome bi suština bila efikasna istraga, a ne novčana naknada koja se nudi roditeljima u ovom Predlogu zakona.

„Svi rokovi za donošenje ovog zakona su probijeni, nije nam teško sa sačekamo još nekoliko meseci da se izradi zakon koji bi služio svrsi, a svesni smo da Komitet ministara Saveta Evrope u Strazburu vrši pritisak da se ovaj zakon donese“ rekli su iz Beogradske grupe roditelja.

„Suština ovog Predloga zakona se svodi na to da se roditeljima daju nadoknade za nestalu decu, što je nedopustivo, a ne da se povede istraga o tome šta se sa decom dogodilo, i na kraju gde su sahranjena, ako više nisu među živima“, navela je Mirjana Novokmet.

Meho Omerović je prisutne upoznao sa procedurom, odnosno da Predlog zakona može biti povučen iz procedure samo od strane predlagača, u ovom slučaju Vlade Republike Srbije.

„Vidim da ste nezadovoljni celokupnim Predlogom zakona, mi iako nismo nadležni Odbor za ovo pitanje, ovaj Predlog zakona se tiče i nas, jer je pravo na život osnovno pravo svakog čoveka“, naveo je Omerović.

Takođe, Omerović je dodao da će poslati dopis predsednici Vlade Ani Brnabić i ministarki pravde Neli Kuborović o današnjem sastanku. Omerović je naveo i mogućnost organizovanja okruglog stola, kao i mogućnost predviđenu Poslovnikom Narodne skupštine, u smislu organizovanja zajedničke sednice sa Odborom za prava deteta, kako bi se predlozi Beogradske grupe roditelja uzeli u obzir.

Omerović je dodao i da je suština svakog zakona da bude sprovodljiv i primenjiv u praksi i da se to odnosi i na ovaj Predlog zakona kojim se tretira ova posebno osetljiva tema.

Pomenuti Predlog zakona ušao je u skupštinsku proceduru 20. marta 2018. godine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2