Sreda, 6. jun 2007.

Predsednik Odbora za inostrane poslove razgovarao sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju

Predsednik Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije Miloš Aligrudić primio je danas u Domu Narodne skupštine izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina sa kojim je razgovarao o evropskim perspektivama naše zemlje.Predsednik Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije Miloš Aligrudić primio je danas u Domu Narodne skupštine izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina sa kojim je razgovarao o evropskim perspektivama naše zemlje.

Kacin je istakao da je cilj njegove posete upoznavanje sa razvojem političke situacije u Srbije radi pripreme izveštaja o napretku Srbije u pregovorima o pridruživanju Evropskoj uniji i o razvoju parlamentarne demokratije.

On je dodao da u Evropskom parlamentu postoji saglasnost da se ubrza pridruživanje zemalja zapadnog Balkana EU i izrazio nadu da će, kada je Srbija u pitanju, s obzirom na pozitivne pomake u ispunjavanju njenih međunarodnih obaveza, i izveštaj glavnog tužioca Haškog trubunala Karle del Ponte biti pozitivan.

Predsednik Aligrudić je istakao da su za Srbiju evropske integracije prioritetan spoljnopolitički cilj i da će stoga ispuniti sve obaveze koje koje iz toga proističu, ali koje su moguće i na način na koji je to moguće uraditi.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Aligrudić je ponovio principijelni stav od koga Srbija ne može da odustane, a to je stav o nepovredivosti njenih granica, teritorijalnog integriteta i suvereniteta. On je naglasio da to ne može biti predmet pregovora vezan za sam proces pridruživanja Evropskoj uniji i da ne možemo menjati Kosovo i Metohiju za EU, jer takav uslov nije postavljen nijednoj drugoj državi i nemoguć je za ispunjenje.

Izvestilac Evropskog parlamenta Kacin je s tim u vezi rekao da pitanje rešavanja statusa Kosova i Metohije nema nikakve veze s procesom pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
četvrtak, 2. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja