Sreda, 7. maj 2008.

Predsednik Odbora za inostrane poslove razgovarao sa Švajcarskim parlamentarcima

Predsednik Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije dr Dragoljub Mićunović primio je danas u Domu Narodne skupštine delegaciju Odbora za spoljnu politiku Parlamenta Švajcarske konfederacije, koju je predvodio predsednik Geri Miler.Predsednik Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije dr Dragoljub Mićunović primio je danas u Domu Narodne skupštine delegaciju Odbora za spoljnu politiku Parlamenta Švajcarske konfederacije, koju je predvodio predsednik Geri Miler.

Švajcarski parlamentarci interesovali su se za situaciju na Kosovu i Metohiji i zvanične državne stavove o rešavanju pitanja njegovog statusa i daljem razvoju situacije s tim u vezi.

Predsednik Mićunović je rekao da želimo da sačuvamo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije nad celom njenom teritorijom i uzdamo se u međunarodno pravo, koje je na našoj strani, i naglasio da je i dalje na snazi Rezolucija SB UN 12 44.

Mićunović je istakao da je Srbija bila spremna da Kosovu i Metohiji prizna najviši mogući stepen autonomije, ali da su vlasti u Prištini u međuvremenu jednostrano i protivpravno proglasile nelegalnu državu Kosovo, koju su neke države priznale, ali veći broj nije.

S tim u vezi, Mićunović je izneo uverenje da se do rešenja statusa Kosova i Metohije mora doći daljim pregovorima i donošenjem nove rezolucije SB UN.

Govoreći o tome da su zbog trenutne političke situacije u Srbiji i teške izborne kampanje blokirani svaki mogući razgovori sa albanskom stranom na Kosovu i Metohiji, predsednik Odbora za inostrane poslove naglasio je da do direktnih razgovora dve strane ipak mora doći. To nalaže dobra privredna saradnja sa Pokrajinom, potreba da se otvore proces povratka raseljenih lica u svoje domove i rešavanja pitanja imovine nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, kao i druga otvorena pitanja.

Mićunović je ponovio opredenjenje Srbije za nastavak evropskih integracija i našu želju da što pre postanemo kandidat za članstvo u EU.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1