Četvrtak, 6. decembar 2007.

Predsednik Odbora za inostrane poslove Dragoljub Mićunović primio poslanike nemačkog Bundestaga

Predsednik Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije dr Dragoljub Mićunović primio je danas u Domu Narodne skupštine poslanike nemačkog Bundestaga Moniku Knohe i dr Haki Keskina, sa kojima je razgovarao o našim viđenjima i predlozima u vezi rešavanja pitanja Kosova i Metohije.Predsednik Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije dr Dragoljub Mićunović primio je danas u Domu Narodne skupštine poslanike nemačkog Bundestaga Moniku Knohe i dr Haki Keskina, sa kojima je razgovarao o našim viđenjima i predlozima u vezi rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

Predsednik Mićunović je upoznao nemačke parlamentarce sa genezom sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije i rekao da međunarodna zajednica pritom nije bila dosledna u primeni međunarodnog prava. U različitim slučajevima je različito primenjivala svoja dva ključna principa, pravo naroda na samoopredeljenje i princip nemenjanja granica silom. Ako prilikom raspada bivše Jugoslavije pravo na samoopredeljenje nije dato srpskom narodu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, zbog čega bi se sada davalo Albancima na Kosovu i Metohiji, zapitao se Mićunović.

On je rekao da međunarodna zajednica nije poštovala Rezoluciju SB 1244 o Kosovu i Metohiji, tako da, i pored prisustva međunarodnih snaga bezbednosti, i dalje vlada klima opšte nesigurnosti, ugrožena su osnovna ljudska prava, a iseljavanje srpskog i drugog nealnabskog stanovnipštva se nastavlja. Ako Albanci već imaju svu vlast u Pokrajini, postavlja se pitanje zašto mora da se krši međunarodno pravo i pravi presedan da se cepa jedna država i otima teritorija.

Na pitanje da li se u slučaju nezavisnosti u budućnosti može očekivati ujedinjenje Kosova sa Albanijom, predsednik Mićunović je rekao da bi se to moglo očekivati, posle čega će nastati istovetni problemi u okruženju, s obzirom da Albanci žive i u Crnoj Gori, Makedoniji i Grčkoj.

Ocenjujući da postoji opasnost od širih sukoba ukoliko se proglasi nezavisno Kosovo, Mićunović je naglasio da bi trebalo delovati preventivno i napraviti zonu razdvajanja između severnog i južnog dela teritorije, jer albanske vođe ne kontrolišu situaciju, a postoje na desetine hiljada naoružanih ljudi.

Predsednik Odbora za inostrane poslove naglasio je da Srbija inisistira na poštovanju svog teritorijalnog integriteta i da celom svojom teritorijom bude predstavljena u Ujedinjenim nacijama, kao i da bi bilo koje nametnuto rešenje za nju bilo nevažeće. Naša država je spremna da kosovskim Albancima prizna najviši stepen autonomije, njihove institucije, policiju, a to što albanska strana naglašava da joj je obećana nezavisnost i preti sukobima ukoliko se to ne desi, nema snagu argumenata, istakao je Mićunović.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
nedelja, 23. februar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja