26. februar 2021. Učesnici sastanka

26. februar 2021. Učesnici sastanka

Petak, 26. februar 2021.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu razgovarao sa predstavnicima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove iz Republike Srpske

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović razgovarao je u Narodnoj skupštini sa predstavnicima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove iz Republike Srpske, o zaštiti imovinskih prava Srba na području Federacije Bosne i Hercegovine, posebno zato što je veliki broj njih sada nastanjen u Republici Srbiji.


Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović istakao je da je ovo izuzetno važna politička tema, jer se vrši veliki pritisak i nastoji da se zapečati imovinski status Srba u Federaciji BiH – da ostanu bez imovine. On je naveo da je intencija da imovina Srba koji više ne žive na teritoriji Federacije BiH pređe u ruke drugih vlasnika i institucija.

Direktorka Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove iz Republike Srpske Bosiljka Predragović detaljno je upoznala sagovornika sa činjenicom da je u Bosni i Hercegovini u toku postupak harmonizacije i usaglašavanja katastra i zemljišnih knjiga i da se to, suprotno zakonu, vrši bez prethodnog pozivanja vlasnika zemljišta i nepokretnosti. Tako, veliki broj građana nije upoznat da može ostati bez svojine, na osnovu pravnog instituta održaja, navela je ona. Bosiljka Predragović je dodala i da, pošto je Ustavni sud BiH odbacio apel upućen od strane Vlade Republike Srpske, Vlada zadužila Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove da pruža pravnu pomoć izbeglim i raseljenim licima iz Federacije BiH. Formirano je šest kancelarija za stručnu pravnu pomoć navela je ona, i dodala da su već uspeli da se reše problemi Srba koji žive u BiH, ali da je sada neophodna podrška iz Republike Srbije da se dođe do svih raseljenih lica koja žive na njenoj teritoriji. Procenjuje se da ukupno ima preko 350.000 Srba koji su vlasnici imovine na teritoriji Federacije BiH, naglasila je Predragović.

Milimir Vujadinović je istako da je podrška Republici Srpskoj neupitna, posebno sada, kada imamo snažnu državu Srbiju, političku volju i ozbiljne političke strukture, na čelu sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem. On je dodao i da je dobro što se pitanja od nacionalnog značaja, kao što je ovo, pokreću najpre na političkom nivou, a nakon toga se spuštaju na operativni.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici relevantnih institucija za ovu temu – Ministarstva spoljnih poslova, Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Komesarijata za izbeglice i migracije, koji su izrazili volju da daju doprinos, u okviru svojih nadležnosti, rešavanju ovog značajnog pitanja. Tokom razgovora, učesnici su se složili da je bitno, ne samo da se očuva imovina Srba u Federaciji BiH, nego i da se strateški i dugoročno uredi njeno korišćenje, te da postoji mogućnost i prenosa vlasništva na institucije Republike Srpske ili Srpsku pravoslavnu crkvu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
petak, 23. april
  • 13.00 - video sastanak predsednika Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Donjeg doma Parlamenta Italije (Dom Narodne skupštine, Trg Nikole Pašića 13, sala 2)

Ceo kalendar dogadjaja