26. januar 2021. Učesnici sastanka

26. januar 2021. Učesnici sastanka

Utorak, 26. januar 2021.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu primio predstavnike više udruženja Srba iz Hercegovine

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović primio je u Narodnoj skupštini predstavnike više udruženja Srba iz Hercegovine, sa kojima je razgovarao o položaju Srba iz bivših jugoslovenskih republika koji žive u Srbiji, kao i o odnosu Srbije sa Hercegovinom u stvaranju boljih uslova za razvoj ekonomske saradnje.


U razgovoru sa predstavnicima Udruženja Nevesinjaca u Beogradu, Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu, Udruženja Bilećana u Beogradu, Udruženja Mostaraca u Beogradu, Kluba Gačana u Beogradu, Udruženja Kalinovčana u Beogradu, Udruženja Srba Hercegovaca i prijatelja u Srbiji i Udruželja Ljubinjaca u Beogradu, Milimir Vujadinović je naveo da se Hercegovina kroz celu svoju istoriju borila za slobodu, a da je sad na red došlo razmatranje unapređenja kvaliteta svakodnevnog života njenih građana. On je ukazao da ova udruženja predstavljaju odličnu sponu sa Srbima u regionu i dijaspori i da je bitno da se održi kontinuitet saradnje Odbora sa njima.

Tokom razgovora, predstavnici navedenih udruženja posebno su istakli da je bitno da se bolje razvije saobraćajna infrastruktura, radi boljeg povezivanja Srbije sa južnim delom Republike Srpske – Hercegovinom, radi bržeg i lakšeg prometa roba i putnika. Time bi se unapredio i turistički potencijal Hercegovine, ocenjeno je na sastanku. Reči je bilo i o značaju održavanja kontakata sa omladinom koja studira u Beogradu, kroz stipendije i obezbeđen smeštaj u studentskim domovima.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu naveo je da će politika Beograda uvek biti na poziciji pomoći i podršci Republici Srpskoj, uz poštovanje Dejtonskog sporazuma i ustava BiH. On je istakao veliki značaj predviđene izgradnje aerodroma u Trebinju, koju će zajedno realizovati Srbija i Republika Srpska, i dodao da svaki infrastrukturni projekat šalje i snažnu političku poruku – povezivanja.

U razgovoru je Milimir Vujadinović ukazao i na važnost podrške inicijativi „Mali Šengen“, koju je pokrenuo predsednik Republike Srbije, koja treba da rezultira upravo lakšim i bržim povezivanjem sa državama regiona i jačim privrednim vezama.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu posebno je istakao da je za očuvanje bliskih veza bitno da Srbi u Republici Srpskoj iskoriste svoje pravo, na osnovu Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih veza između Srbije i Republike Srpske, i apliciraju za dvojno državljanstvo, što je moguće u svakom konzulatu Republike Srbije u Republici Srpskoj.

Sastanku je prisustvovala i zamenica člana Odbora Jelica Sretenović.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6