30.novembar 2012. Predsednik Narodne skupštine mr Nebojša Stefanović i Veliki vojvoda od Luksemburga Anri

30.novembar 2012. Predsednik Narodne skupštine mr Nebojša Stefanović i Veliki vojvoda od Luksemburga Anri

Petak, 30. novembar 2012.

Predsednik Narodne skupštine završio dvodnevnu posetu Luksemburgu

Predsednik Narodne skupštine mr Nebojša Stefanović, kasnije danas, sastao se sa potpredsednikom Evropske investicione banke Dariom Skanapiekom i sa njim razmotrio aktuelnu ekonomsku situaciju u Srbiji, posebno uzevši u obzir investicije Evropske investicione banke u Srbiji, koje će u narednom periodu iznositi 300 miliona evra i biti namenjeni za projekte malih i srednjih preduzeća.


Predsednik Stefanović je uverio svog domaćina da će klima za investitore u Srbiji biti sve bolja i posebno pomenuo zakon o javnim nabavkama i borbu protiv korupcije, kao prioritete koji bi uz početak pregovora sa Evropskom unijom učinili da investiciona klima u Srbiji bude što povoljnija.

Na sastanku sa predsednikom Evropskog revizorskog suda Viktorom Kaldeirom tema razgovora bio je nedavno objavljeni Izveštaj o Kosovu, koji na realan način oslikava stanje, posebnou pogledu programa u okviru kojih je Evropska komisija opredelila značajna sredstva. Prema rečima predsednika Suda Kaldeire, izveštaj revizora se odnosi na uspešnost projekata vladavine prava na Kosovu i ocene iz tog izveštaja upućene su Evropskoj komisiji, pre svega.

Tokom razgovora predsednik Stefanović je pokrenuo i pitanje saradnje Evropskog suda sa Državnom revizorskom institucijom i dodao da jenedavno prisustvovao završetku njihovog zajedničkog projekta. Dogovoreni su i novi oblici saradnje sa ovim sudom, koji bi podrazumevali i saradnju sa Narodnom skupštinom u domenu prepoznavanja uloge parlamenta u kontroli izvršne vlasti.

Na sastanku sa potpredsednikom Evropskog suda pravde Koenom Lemercom dogovorena je bliža saradnja sa ovim sudom, ali i razmotreno nekoliko pitanja koja se odnose napotencijalne regionalne procese posebno one koji se odnosena tužbe izbeglih i raseljenih na prostoru bivše Jugoslavije.

Na sastanku sa ministrom za zapošljavanje i migracije Luksemburga Nikolasom Šmita glavna tema razgovora bio jeproblem azilanata iz Srbije u toj zemlji. Prema statistici koja je tom prilikom predsedniku Stefanoviću prezentovana broj azilanata iz Srbije u toku 2012. godine drastično je smanjen. Kako se moglo čuti na sastanku smanjenju broja onih koji su tražili politički azil u Luksemburgu, a dolaze iz Srbije, doprinela je činjenica da jeLuksemburg i zvanično usvojio da Srbija ima status bezbedne zemlje, što uveliko onemogućava traženje političkog azila u Luksemburgu. Pored toga, socijalna pomoć izbeglicama smanjena jena nivo koji imaju okolne zemlje, pa je zajednički ocenjeno da je težak problem koji je opterećivao obe zemlje sada u drugom planu u odnosu na potencijalne zajedničke projekte u procesu inkluzije, posebno Roma u Srbiji.

U okviru zvaničnih aktivnosti, predsednik NS RS Nebojša Stefanović imao je audijenciju kod Velikog vojvode od Luksemburga Henrija. Velika vojvoda se kod predsednika Stefanovića interesovao zaaktuelnu političku situaciju u Srbiji imajući u vidu da je posetio našu zemlju, raspitivao seza humanitarne projekte u kojima je i sam učestvovao.

Zaključujući dvodnevnu zvaničnu posetu Luksemburgu, predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović, sreo se i sa gradonačelnikom Luksemburga Havijerom Betelom.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5