Petak, 16. septembar 2005.

Predsednik Narodne skupštine u poseti istočnoj, južnoj i zapadnoj Srbiji

U okvirupriprema za početak evropskih integracija i stvaranja preduslova za veće investiranje u Srbiju, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković i predsednica Odbora za Evropske integracije Narodne skupštine Ksenija Milivojević posetili su u petak i subotu, 16. i 17. septembra 2005. godine nekoliko gradova u istočnoj i južnoj Srbiji.


U okvirupriprema za početak evropskih integracija i stvaranja preduslova za veće investiranje u Srbiju, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković i predsednica Odbora za Evropske integracije Narodne skupštine Ksenija Milivojević posetili su u petak i subotu, 16. i 17. septembra 2005. godine nekoliko gradova u istočnoj i južnoj Srbiji.

Dodatno upoznavanje sa turističkim i privrednim resursima manje razvijenih krajeva Srbije, predsednik Marković je započeo obilaskom Golupca, Donjeg Milanovca, Tekije i Kladova, gde se detaljnije upoznao sa turističkim resursima Đerdapa. Tokom obilaska Žerdapske klisure brodom sa novinarima, predsednik Marković je istakao da je istočna Srbija jedan od najlepših delova naše zemlje koji raspolaže velikim turističkim kapacitetima. Predsednik je dodao da, ne samo što imamo šta da pokažemo svetu, već da je neohodno da sve ono što je naša specifičnost u odnosu na druge i sačuvamo, kako bi kada uđemo u Evropu mogli da budemo ravnopravni konkurenti. Prilikom posete opštini Kladovo, predsednik Marković se sastao sa predstavnicima lokalne samouprave koji su ga detaljnije upoznali sa potencijalima ovog kraja i planovima za naredni period.

Predsednik Marković je potom posetio Negotin, gde je prisustvovao otvaranju jubilarnih 40-tih Mokranjčevih dana. Tom prilikom predsednik Narodne skupštine je na poklon dobio plaketu Mokranjčevih dana i istakao da je neophodno da Srbija očuva svoju tradiciju, kako bi sa svim svojim specifičnostima bila deo evropskog kulturnog nasleđa.

U Sokobanji, na poziv predsednika opštine, predsednik Marković je obišao izložbu slika u Legatu i posetio sokobanjski muzej u kom su izložene rukotvorine ovog kraja. Predstavnici lokalne samouprave tom prilikom upoznali su predsenika Markovića i sa turističko-rehabilitacionim kapacitetima i razvojnim planovima sokobanjske opštine.

U okviru posete južnoj Srbiji, a na poziv menadžmenta preduzeća «Porečje», predsednik Marković je obišao Vučje, upoznao se sa proizvodnim programom preduzeća, obišao plantaže u Belom potoku i naveo dabi pojedina zakonska rešenja trebalo da budu izmenjena kako bi uspešna domaća preduzeća imala bolji tretman od neuspešnih i kako bi se stvorili bolji uslovi poslovanja koji bi omogućili brže uključivanje naših preduzeća u evropske i svetske privredne tokove.

Posetu jugu Srbije predsednik Marković je nastavio obilaskom Leskovca gde je u društvu narodnih poslanika posetio tradicionalnu leskovačku «Roštiljijadu». Posetu Leskovcu predsednik Narodne skupštine završio je obilaskom leskovačkog muzeja, gde se upoznao sa arheološkom zbirkom sa lokaliteta Hisar i najnovijim pronalaskom, gvozdenom iglom iz 14. veka pre naše ere, koja predstavlja dokaz da se današnji Leskovac nalazi na mestu najstarije kovnice gvožđa u Evropi.

Posetu opštinama Srbije predsednik Narodne skupštine je završio u Tršiću, u nedelju, 18. septembra 2005. godine, gde je na poziv predsednika opštine Loznica, prisustvovao završnim svečanostima 71. Vukovog Sabora.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5