Sreda, 2. april 2008.

Predsednik Narodne skupštine u Briselu razgovarao sa zvaničnicima Evropske unije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Oliver Dulić boravio je 2. i 3. aprila 2008. godine u Briselu gde se sastao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom (Javier Solana), delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama Jugoistočne Evrope, koju je predvodila Doris Pak (Doris Pack) i predstavnicima poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu.Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Oliver Dulić boravio je 2. i 3. aprila 2008. godine u Briselu gde se sastao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom (Javier Solana), delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama Jugoistočne Evrope, koju je predvodila Doris Pak (Doris Pack) i predstavnicima poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu. Drugog dana boravka, predsednik Dulić razgovarao je sa komesarom EU za proširenje Oli Renom (Olli Rehn) i predsednikom Evropskog parlamenta Hans-Gert Peteringom (Hans-Gert Pöttering).

Predsednik Dulić predvodio je delegaciju Narodne skupštine u kojoj su bili predsednik Odbora za inostrane poslove prof. dr Dragoljub Mićunović i predsednik Odbora za evropske integracije Miloš Jevtić.

Nakon razgovora sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom, Dulić je rekao da je svrha njegove posete Briselu da se vidi koliko Srbija može da ubrza integracije i dodao da danas da u Evropskoj uniji preovladava mišljenje da Srbija, kao ključna zemlja u regionu, treba da ubrza proces evropskih integracija.


Dulić je naglasio da je prioritet srpske delegacije u razgovorima bila mogućnost potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i liberalizacija viznog režima, ali da nije bilo reči o datumima. U ovom trenutku Srbija mora mnogo više da radi na postizanju svih neophodnih uslova da bi se potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali da se "što se tiče Solane i svih evropskih institucija" ima "apsolutnu podršku za to", rekao je predsednik Narodne skupštine.

Dulić je evropskim sagovornicima preneo da Srbija čini sve što je u njenoj moći na ispunjavanju obaveza prema Haškom tribunalu, ali je ocenio da proces evropskih integracija ne sme da stane zbog jednog "personalnog ili tehničkog uslova". Takođe je naglasio i da je velika većina građana okrenuta evropskim integracijama i da ih podržava, ali i da želi da vidi i konkretne koristi od toga, najviše u smislu poboljšanja životnog standarda.

U razgovoru sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom, u centru pažnje bila su pitanja vezana za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i liberalizaciju viznog režima. Oli Ren je rekao da se on lično zalaže da se SSP potpiše što je pre moguće i da Srbija što pre ispuni sve obaveze koje su neophodne da bi postala kandidat za članstvo već krajem ove i početkom sledeće godine. Bilo je reči i o o koracima koje treba preduzeti pre i nakon izbora u Srbiji, a koji treba da doprinesu da naša zemlja što pre potpiše SSP i bude uvrštena na belu Šengen listu.

Oli Ren je u razgovoru predstavio u kratkim crtama korake za liberalizaciju viznog režima, koji će ovih dana biti predstavljeni članicama EU a zatim i Srbiji, a predsednik Skupštine Srbije je naglasio da će institucije Srbije učiniti svoj deo posla što je brže moguće kako bi građani što pre mogli da putuju bez viza.

Ren je rekao da će ishod parlamentarnih izbora u Srbiji 11. maja biti od ključnog značaja za liberalizaciju viznog režima, u smislu da li će izbori rezultirati parlamentarnom većinom koja će biti u stanju da ostvari neophodne uslove za bezvizni režim.

Dulić je sa Renom razgovarao i o saradnji s Haškim tribunalom, kao uslovu za potpisivanje SSP i tom prilikom rekao da je "na nama je da dokažemo da Srbija čini sve što je u njenoj moći i da dokažemo da postoji politička volja da se saradnja završi što je pre moguće". Potvrdio je zvaničan stav Srbije da postoji apsolutna politička volja za okončanje saradnje s Tribunalom i da je ta saradnja u njenom interesu, ne samo zbog integracije u EU već i saradnje u regionu i personalizovanja krivice.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5