4. oktobar 2023. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa novoimenovanim ambasadorom Kine u Srbiji

4. oktobar 2023. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa novoimenovanim ambasadorom Kine u Srbiji

Sreda, 4. oktobar 2023.

Predsednik Narodne skupštine sa novoimenovanim ambasadorom Kine

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa novoimenovanim ambasadorom NR Kine Li Mingom, kojem je poželeo dobrodošlicu i uspešan mandat.


Dr Orlić je, na samom početku razgovora, iskoristio priliku da još jednom čestita Dan osnivanja NR Kine i konstatuje da ambasador Li preuzima dužnost u godini u kojoj se obeležava decenija inicijative „Pojas i put“. S tim u vezi, istakao je veliki značaj koji za Srbiju ima najavljena poseta predsednika Republike Aleksandra Vučića Pekingu i njegovo učešće na Trećem forumu za međunarodnu saradnju u okviru pomenute inicijative, tokom kojeg će biti potpisan veliki broj važnih bilateralnih sporazuma, među kojima se posebno izdvaja Sporazum o slobodnoj trgovini.

Poručio je da su odnosi Kine i Srbije zasnovani na međusobnom razumevanju, poverenju i čeličnom prijateljstvu, uspostavljenom zahvaljujući predsednicima dve zemlje, Aleksandru Vučiću i Si Đinpingu.

Dr Orlić je zahvalio NR Kini na čvrstoj, principijelnoj poziciji po pitanju očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, u isto vreme izrazivši podršku Srbije politici „Jedne Kine“. Poručio je da su Kina i Srbija, snažno i dosledno, na strani poštovanja međunarodnog javnog prava i principa UN.

Predsednik Narodne skupštine je sagovornika informisao o izuzetno teškoj situaciji na KiM. „Neophodno je da se pod hitno prekine teror koji nad srpskim narodom u našoj južnoj pokrajini sprovodi Aljbin Kurti, da se zaustavi užasna kampanja etničkog čišćenja i da se sačuva mir koji je ugrožen isključivo Kurtijevom krivicom. Srbija želi da, braneći mir i stabilnost, nastavi dinamičan razvoj ekonomije, infrastrukture, investicija. U ovim i svim drugim oblastima, spremni smo da sarađujemo sa svojim strateškim partnerima, kao i čeličnim prijateljima iz NR Kine“, poručio je dr Orlić.

Ambasador Li je tokom razgovora poručio da NR Kina nastavlja da pruža snažnu podršku Srbiji po svim najvažnijim pitanjima, prvenstveno kada je reč o poštovanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Istakao je da će Kina, kao stalna članica SB UN, u svakoj prilici i na svakom mestu zagovarati pravdu, poštovanje principa na kojima se UN temelji i biti nedvosmisleno protiv hegemonije i politike sile. Naglasio je i da je, tokom svog mandata, spreman da doprinese sveobuhvatnoj saradnji dve zemlje, kao i da najavljena poseta predsednika Vučića Pekingu predstavlja značajnu priliku za produbljivanje partnerstva i još jednu potvrdu prijateljskih bilateralnih odnosa.


Foto galerija


Video (1)

Sreda, 4. oktobar 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa ambasadorom NR Kine u Republici Srbiji 04.10.2023.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31