25. septembar 2023. Predsednik Narodne skupštine i predsednik Šangajskog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije

25. septembar 2023. Predsednik Narodne skupštine i predsednik Šangajskog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije

Ponedeljak, 25. septembar 2023.

Predsednik Narodne skupštine sa delegacijom Svekineske narodne političke konsultativne konferencije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Šangajskog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije (SNPKK) NR Kine Hu Venžongom.


Dr Orlić je izrazio zadovoljstvo zbog posete Hu Venžonga i delegacije SNPKK, koja dolazi nakon sastanka predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa potpredsednikom NR Kine Hanom Džengom u Njujorku, i prošlonedeljne posete prvog potpredsednika Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa NR Kine Li Hongdžonga Skupštini Srbije.

Predsednik Orlić je potvrdio da odnose Srbije i Kine karakteriše čelično prijateljstvo, uspostavljeno zahvaljujući, pre svega, predsednicima Aleksandru Vučiću i Si Đinpingu. Pozdravio je činjenicu da su u delegaciji prisutni predstavnici Generalne privredne komore Grada Šangaja i vodećih šangajskih privrednih kompanija, i izrazio spremnost da se odlična saradnja između NS RS i SNPKK nastavi i u budućnosti.

Dr Orlić je informisao sagovornika o izuzetno teškoj situaciji na KiM. „Isključivi krivac za užasnu situaciju je Aljbin Kurti. Sve što taj čovek radi, jesu pokušaji da dovede do otvorene eskalacije i etničkog čišćenja nad Srbima na KiM. U odgovoru predsednika Republike Aleksandra Vučića ponovljen je naš jasan stav da Srbija nikada neće priznati tzv. „Kosovo“. Kurtijeve naoružane bande moraju neizostavno da napuste prostor na kojem žive Srbi, da prekinu sa maltretiranjem srpskog naroda i izazivanjem otvorenog sukoba“, poručio je dr Orlić. Naglasio je da većina država članica UN danas stoji na istim pozicijama sa Srbijom i poštuje Povelju UN. „Hvala NR Kini koja je u poštovanju našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta uvek bila najčvršća i najjasnija“, rekao je predsednik Narodne skupštine i naglasio da Srbija pruža jasnu podršku politici „Jedne Kine“.

Hu Venžong je poručio da je, među ciljevima njegove posete, razmena iskustava sa prijateljskom Srbijom po pitanju organizacije EKSPO 2027, imajući u vidu da je 2010. godine Šangaj bio domaćin međunarodne specijalizovane izložbe, koja je, kako je naglasio, donela Kini brojne rezultate i benefite. Izrazio je uverenje da će održavanje EKSPO 2027 u Beogradu čitavoj Srbiji dati novu snagu i predstavljati dodatni podstrek za ekonomski razvoj. Hu Venžong je pozdravio dosadašnju saradnju dve zemlje kada je reč o realizaciji najvažnijih infrastrukturnih projekata u Srbiji, ističući spremnost Šangajskog komiteta da doprinese daljem pospešivanju saradnje, pre svega u oblastima ekonomije, privrede i investicija.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
subota, 2. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja