10. februar 2023. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa ambasadorom Češke

10. februar 2023. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa ambasadorom Češke

Petak, 10. februar 2023.

Predsednik Narodne skupštine sa ambasadorom Češke

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa ambasadorom Češke Republike Tomašom Kuhtom, sa kojim je razgovarao o daljem jačanju bilateralnih odnosa, koji su ocenjeni kao veoma dobri i zasnovani na prijateljstvu i bliskosti dva naroda.


Dr Orlić je ukazao na značaj nedavne oproštajne posete predsednika Češke Republike Miloša Zemana Republici Srbiji, Sporazuma o razvoju kulturne saradnje koji je tom prilikom potpisan, kao i otvaranja „Češke kuće“ u Beogradu. „Čuli ste tada i poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i iza tih reči stoji ceo naš narod. Rečima našeg predsednika: gospodin Zeman je državnik takvog formata, da predstavlja pravu dragocenost za zemlju koja ga ima i koja ga je birala. Poznate reči predsednika Zemana na temu KiM iskreno ceni i pamtiće svako u Srbiji“, poručio je dr Orlić.

Predsednik NS RS zahvalio je Češkoj na podršci koju Srbija ima na svom evropskom putu, ističući da je isti opterećen pitanjem dijaloga Beograda i Prištine. „Svima je jasno da je naša uloga sve vreme bila konstruktivna, ali da smo sa druge strane nailazili na namerno generisanje problema. Za očuvanje bezbednosti srpskog naroda na KiM, poštovanje potpisanih sporazuma i konačno formiranje ZSO, na koje čekamo deset godina, očekujemo podršku od svih. Aspiracije Prištine za članstvom u SE i EU, kao svojevrsno traženje nagrade za njeno drsko ponašanje i negiranje prihvaćenih i potpisanih sporazuma, smatramo neprihvatljivim“, poručio je dr Orlić, dodajući da Beograd nastavlja da vodi politiku mira i stabilnosti za sve.

Ambasador Kuhta je izrazio nadu da će dijalog Beograda i Prištine rezultirati implementacijom do sada postignutih dogovora, uključujući i formiranje ZSO. Pozdravio je otvorenost i odgovornost koje u okviru dijaloga pokazuje predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić.

Tokom sastanka je izražena spremnost za dalje jačanje parlamentarne saradnje, kako kroz razmenu poseta na svim nivoima, tako i kroz doprinose radnih tela, odbora i aktivnosti poslaničkih grupa prijateljstva.

Pozdravljena je saradnja u oblasti investicija, a ambasador Kuhta potvrdio je spremnost za nastavak i ličnog zalaganja na planu promocije Srbije kao odlične destinacije za ulaganja. Na agendi razgovora našla se i tema jačanja ekonomske saradnje, prvenstveno uvećanja trgovinske razmene koja, kako su zajednički ocenili, iz godine u godinu postavlja rekorde.


Foto galerija


Video (1)

Petak, 10. februar 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa ambasadorom Češke Republike u Republici Srbiji 10.02.2023.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
nedelja, 4. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja