9. novembar 2022. Predsednik Narodne skupštine sa ambasadorkom Nemačke

9. novembar 2022. Predsednik Narodne skupštine sa ambasadorkom Nemačke

Sreda, 9. novembar 2022.

Predsednik Narodne skupštine sa ambasadorkom Nemačke: ZSO se ignoriše i negira gotovo čitavu deceniju

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji Nj. E. Anke Konrad, sa kojom je razgovarao o brojnim temama iz domena bilateralne saradnje. Kako su konstatovali, postoji obostrana opredeljenost za nastavak i unapređenje saradnje u svim oblastima.


Kao sfera u kojoj postoji posebno razvijena saradnja istakli su ekonomiju i izrazili spremnost za njeno dodatno intenziviranje. „Nemačka je naš prvi spoljnotrgovinski partner kada je u pitanju robna razmena, najveći strani investitor i prvi bilateralni donator. Nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 78.000 radnika i, s tim u vezi, pozdravljamo i sve buduće investicije iz vaše zemlje“, poručio je predsednik Narodne skupštine.

Govoreći o međuparlamentarnoj saradnji, dr Orlić i ambasadorka Konrad izrazili su zainteresovanost za njeno dalje unapređenje, između ostalog kroz doprinose poslaničkih grupa prijateljstva i radnih tela. Ambasadorka Konrad je naglasila ulogu parlamenta kao mesta slobodne razmene mišljenja koje treba očuvati.

Kada je reč o situaciji na KiM, dr Orlić je istakao da zvanični Beograd, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, uprkos nemogućim uslovima i opstrukcijama sa prištinske strane, ostaje posvećen politici mira i stabilnosti. Informisao je ambasadorku Nemačke o teroru i otvorenim pretnjama po imovinu i fizičku bezbednost srpskog naroda. „I gotovo deceniju od potpisivanja Briselskog sporazuma ništa nije urađeno u pogledu osnivanja Zajednice srpskih opština. Aljbin Kurti ne samo da ignoriše ovu obavezu, već je drsko iskoristio trenutak Berlinskog procesa da pošalje poruku da je neće ni formirati nikada. Srbi na KiM su napustili privremene institucije lokalne samouprave upravo zato što Priština otvoreno krši sve sporazume i što im se to toleriše“, poručio je predsednik Narodne skupštine.

Ambasadorka Konrad podelila je zabrinutost zbog poslednjih dešavanja na KiM, te uputila apel da se eskalacija situacije ne dozvoli. Ukazala je na saopštenje za medije visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borela od 5. novembra, kojim poziva Beograd i Prištinu da smanje tenzije i da ispune svoje obaveze iz procesa dijaloga. „Briselski sporazum za nas važi kao celina, te se mora poštovati u punom obimu, što podrazumeva i formiranje Zajednice srpskih opština“, poručila je ambasadorka Nemačke. Dodala je da je za Nemačku od najvećeg interesa razvoj čitavog regiona Zapadnog Balkana, očuvanje mira i stabilnosti, što se ogleda i u angažovanosti Nemačke u okviru Berlinskog procesa i što je nedavno, 3. novembra, dovelo do potpisivanja tri regionalna sporazuma u Berlinu.

Ambasadorka Konrad je naglasila podršku Nemačke nastojanjima koja Srbija preduzima na svom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.


Foto galerija


Video (1)

Sreda, 9. novembar 2022. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa ambasadorom Nemačke 09.11.2022.