17.decembar 2012.godine Predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade Češke Republike

17.decembar 2012.godine Predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade Češke Republike

Ponedeljak, 17. decembar 2012.

Predsednik Narodne skupštine razgovarao sa predsednikom Vlade Češke Republike

Predsednik Narodne skupštine, mr Nebojša Stefanović primio je delegaciju Češke Republike na čelu sa Petrom Nečasom, predsednikom Vlade.


U pratnji predsednika su bili Jirži Šnajder, zamenik ministra inostranih poslova i Hana Hubačkova, ambasador Češke Republike u Srbiji. U našoj delegaciji sastanku su prisustvovali Ivan Mrkić, ministar spoljnih poslova i Maja Mitrović, ambasador naše zemlje u Češkoj.
Predsednik Stefanović se zahvalio na kontinuiranoj podršci procesima evrointegracija Srbije i upoznao sagovornika sa tekućim aktivostima u oblastima političkih reformi, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i u oblasti jačanja vladavine prava. Predsednik Stefanović je izneo i podatke i u vezi sa ekonomskim reformama započetim formiranjem nove vlade i nove skupštinske većine. Kada je u pitanju KiM Stefanović je naglasio zalaganje Srbije za rešavanje problema kroz dijalog i izneo zabrinutost za bezbednost srpskog življa na Kosovu i Metohiji. Poseban problem, prema rečima Stefanovića, je rešavanje pitanja imovine i tom prilikom je izneo stav da se ta i druga sporna pitanja moraju rešavati u okvirima međunarodnog prava.
Predsednik Stefanović je izrazio zadovoljstvo zbog stalnog razvoja ekonomskih bilateralnih odnosa i procenio da postoji veliki potencijal za njihovo dalje jačanje, posebno u oblastima energetike i infrastrukture, pri čemu će Narodna skupština biti veoma aktivna u stvaranju povoljne klime za strane investitore i ukupnu bilateralnu saradnju.
Predsednik Vlade Češke Republike Petr Nečas se zahvalio na prilici za susret i izrazio zadovoljstvo povodom dobrih bilateralnihodnosa koji, kako je rekao, nemaju otvorenih pitanja. Nečas je ponovio punu podršku Češke Srbiji u procesu evrointegracija i što skorijeg dobijanja datuma za početak pregovora o pristupanju. Izrazio je i spremnost na predstavljanje iskustava češke strane u pogledu procesa pristupanja ali i kasnijih funkcionisanja unutar Evropske unije. Ocenio je da je dalja perspektiva evrointegracija Zapadnog Balkana u interesu Evropske unije, kao i da je u tom kontekstu Srbija za Češku važan partner. Nečas je ukazao da će dijalog Beograda i Prištine igrati ključnu ulogu u procesima evroitegracija, pri čemu će Evropska unija posmatrati obe strane u dijalogu.
Predsednik Vlade Češke Republike je pozdravio razvoj ekonomskih odnosa i ukazao da Srbija spada u red 12 prioritetnih zemalja u pogledu privredne saradnje. Potvrdio je interes za investiranje u energetiku, infrastrukturu i za projekte prečišćavanja otpadnih voda. Stavove o ekonomskoj saradnji zaključio je konstatacijom da je interesovanje čeških privrednika za Srbiju veliko, kao i da je češkim privrednicima namera da u Srbiji rade dugoročno.
Predsednik Stefanović je ukazao na ulogu Narodne skupštine u daljem razvoju ekonomske saradnje i poduvkao naš interes za plasman poljoprivrednih proizvoda. Stefanović je upoznao sagovornike u promociji kulturne saradnje i turizma kao o vidu uspostavljanje neposrednih kontakata i sticanju prave slike o Srbiji. Naročito se zauzeo za dalje unapređenje međuparlamentarne saradnje, posebno grupa prijateljstva.
Predsednik Češke Vlade Petr Nečas je ukazao na značajnu ulogu parlamenta u zemljama Evropske unije i izrazio podršku razvoju međuparlamentarnih odnosa posebno u kontekstu evrointegracija.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5