29.novembar 2012. Predsednik Narodne skupštine mr Nebojša Stefanović i predsednik Parlamenta Luksemburga Loren Mosar

29.novembar 2012. Predsednik Narodne skupštine mr Nebojša Stefanović i predsednik Parlamenta Luksemburga Loren Mosar

Četvrtak, 29. novembar 2012.

Predsednik Narodne skupštine razgovarao sa predsednikom Parlamenta Luksemburga

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Nebojša Stefanović započeo je zvaničnu posetu Luksemburgu susretom sa Lorenom Mosarom, predsednikom Parlamenta Luksemburga.


Na početku sastanka zajednički je ocenjeno da je pravi trenutak za proširenje okvira saradnje dva parlamenta, imajući u vidu dobre bilateralne odnose Srbije i Luksemburga na nivou izvršne vlasti. Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović obavestio je svog domaćina o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, o aktivnostima zakonodavne vlasti i prioritetima u narednom periodu, koji uključuju približavanje Evropskoj uniji, borbu protiv korupcije, kontrolu javnog duga i konsolidovanje finansija. Kada je u pitanju srpski Parlament, Stefanović je naglasio potrebu za jačanjem kontrole izvršne vlasti, jačanje rada skupštinskih odbora i u okviru međunarodnih aktivnosti parlamenta, inicijative, jačanje pre svega ekonomske saradnje sa drugim zemljama.
Predsednik Parlamenta Luksemburga Loren Mosar rekao je kako Luksemburg podržava Srbiju na evropskom putu, naglasivši da je vidljivo da Srbija svakim danom ispunjava sve više kriterijuma za dobijanje datuma za početak pregovora o pristupanju. On je naglasio da razvoj trgovinskih odnosa između Srbije i Luksemburga treba da bude bolji i da bi u interesu dve zemlje bilo jačanje ekonomskih veza, imajući pre svega u vidu da je Luksemburg jedan od evropskih finansijskih centara.
Kada je u pitanju politika viznog režima, predsednik Parlamenta Luksemburga je izrazio mišljenje da treba naći pragmatično rešenje kada su u pitanju azilanti. Međutim, on je dodao da je u poslednjih nekoliko meseci sve manje azilanata iz Srbije i da je Luksemburg na pragu usvajanja odluke da Srbiju proglasi bezbednom zemljom, što bi dalje značajno smanjilo broj azilanata iz naše zemlje i praktično u drugi plan potisnulo ovo do sada otvoreno pitanje.
Predsednik Narodne skupštine je u odgovoru na izlaganje svog domaćina rekao kako je Srbija za Luksemburg veoma zanimljiva zemlja kada je u pitanju ekonomska saradnja, imajući u vidu sporazume koje ima sa Rusijom, Ukrajinom i Turskom, što omogućava praktično slobodan izvoz u te zemlje, bilo da se radi o zajedničkim ulaganjima ili o trgovinskoj razmeni. On je svog domaćina obavestio da će u narednom periodu u srpskoj ekonomiji prioriteti biti pre svega poljoprivreda, koja će u budžetu za sledeću godinu dobiti dvostruko veća sredstva od dosadašnjih, kao i energetika i rudarstvo, privredne grane koje su sve interesantnije stranim investitorima. Stefanović je dodao da Luksemburg predstavlja jedan od najjačih bankarskih centara u Evropi i da smatra kako bi parlamentarci obe zemlje mogli da daju značajan podsticaj da se ojačaju ekonomske veze.
Predsednik Parlamenta Luksemburga Mosar primetio je i da nema sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Luksemburga, a predsednik Narodne skupštine je uzvratio rečima da će srpski Parlament, poštujući zaključke sastanka u Luksemburgu, inicirati sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i da će kada on bude postignut biti i usvojen u srpskom Parlamentu.
Posle sastanka u Parlamentu dvojica predsednika dali su izjavu za medije u kojoj su zajednički ocenili da je poseta predsednika Narodne skupštine Republike Srbije otvorila novo poglavlje saradnje dva parlamenta.
Nešto kasnije predsednik Narodne skupštine sastao se i sa predsednikom Odbora za spoljne i evropske poslove Luksemburga Benom Fajotom i članovima tog odbora. Na sastanku je posebna pažnja posvećena stavovima srpske strane o Kosovu i Metohiji, a razmenjena su mišljenja o čitavom nizu pitanja iz domena spoljne politike.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
utorak, 17. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja