26. septembar 2013. Predsednik Narodne skupštine u razgovaru sa komesarom Evropske komisije za pitanja zapošljavanja, socijalna pitanja i inkluziju

26. septembar 2013. Predsednik Narodne skupštine u razgovaru sa komesarom Evropske komisije za pitanja zapošljavanja, socijalna pitanja i inkluziju

Četvrtak, 26. septembar 2013.

Predsednik Narodne skupštine razgovarao sa komesarom Evropske komisije za pitanja zapošljavanja, socijalna pitanja i inkluziju

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, dr Nebojša Stefanović primio je komesara Evropske komisije za pitanja zapošljavanja, socijalna pitanja i inkluziju Lasla Andora (László Andor). U Delegaciji Evropskog komesara bio je i Nj.E. Majkl Devenport (Michael Davenport), ambasador Evropske komisije u Srbiji.


Evropski komesar Andor se interesovao za stavove predsednika Narodne skupštine o izazovima koji se nalaze pred Srbijom na početku novog poglavlja saradnje sa Evropskom unijom.
Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja pregovora sa Srbijom za članstvo u EU i rekao da je takva odluka ohrabrujuća za Vladu, Parlament, ali i sve građane Srbije. Stefanović je dodao da je naš cilj ulazak u Evropsku uniju do 2020. godine i istakao da su zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluzija značajni, ne samo kao elementi o kojima će se pregovarati, već, pre svega, za građane Srbije, jer ulažemo napore da stvorimo zakonski okvir koji je pretpostavka za reformisanje i demokratizaciju društva kao i za obezbeđenje boljih životnih uslova za naše građane, rekao je Stefanović. On je takođe izrazio zadovoljstvo zbog početka tzv. „skrinig procesa“ za poglavlja koja regulišu fundamentalne principe demokratije. Kada je u pitanju socijalna politika, Stefanović je podsetio da se Repulika Srbija obavezala da usklađuje oblast socijalne politike sa evropskim zakonodavstvom, naglašavajući da zakonska rešenja, doneta u proteklih godinu dana, idu u prilog zaštiti prava dece, porodice, socijalno ugoženih i manjinskih grupa. U tom kontekstu, pomenut je Zakon o posebnim merama za vršenje krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, tzv. „Marijin zakon“, kojim se ukida rok zastarelosti protiv počinilaca ovih krivičnih dela.
Predsednik Narodne skupštine je takođe rekao da se, kao predsednik Odbora za prava deteta, zalaže za prava dece, kao i za zaštitu prava žena kojima su za vreme trudnoće ugrožena radna prava, podsetivši da je lično predložio zakon koji se odnosi na ovo pitanje i koga je Narodna skupština aklamacijom usvojila.
Evropski komesar Andor je procenio da danas postoji mnogo bolja politička klima koja bi mogla dovesti do ograničenog napretka Srbije u ekonomiji, ali da je jedan od ograničavajućih faktora ekonomska situacija u Evropskoj uniji. On se založio za reforme tržišta rada u obrazovanju, ali i za efikasniju administraciju i borbu protiv korupcije, što su neki do faktora koji bi ubrzali ekonomski oporavak, ali i doveli do značajnog ubrzavanja procesa pridruživanja EU. Kao izazove, Andor je označio socijalne reforme i veliku nezaposlenost i, u cilju povećanja zaposlenosti, posebno žena, izneo primere dobre prakse nekih evropskih zemalja koje su na tom polju zabeležile dobre rezultate.
Predsednik Stefanović je rekao da smo započeli snažnu borbu protiv korupcije koja će nam omogućiti da napredujemo na svim poljima i ocenio da je, u proteklih godinu dana, došlo do značajnog poboljšanja u vladavini prava. Složio se sa ocenom da je nezaposlenost velika, posebno među mladima i najavio nove mere koje bi trebalo da tu nezaposlenost smanje. Predsednik Skupštine je naglasio da, u stvaranju nove klime za investicije, posebnu pažnju pridajemo mogućnostima ulaganja u poljoprivredu, energetiku, rudarstvo, kao i u infrastrukturu i u projekte novih tehnologija.
Ambasador Devenport je ocenio, tokom razgovora, da je početni proces „skriniga“ dao dobre rezultate, izrazivši interes za parlamentarnu dimenziju procesa.
Predsednik Stefanović je naglasio značaj Odbora za evropske integracije i najavio osnivanje posebnog parlamentarnog tela koje bi trebalo da prati i usmerava taj proces u Parlamentu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 30. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja