15. novembar 2013.  Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa članovima Odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom u Evropskom parlamentu

15. novembar 2013. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa članovima Odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom u Evropskom parlamentu

Petak, 15. novembar 2013.

Predsednik Narodne skupštine razgovarao sa članovima Odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom u Evropskom parlamentu

Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović primio je članove radne grupe parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom u Evropskom parlamentu. Radnu grupu je predvodio predsedavajući Edvard Kukan, a sastanku su prisustvovali i Ivan Andrić predsednik novoformiranog skupštinskog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje i Aleksandra Tomić, zamenik predsednika Odbora.


Predsednik Narodne skupštine izrazio je zadovoljstvo zbog posete članova parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje i održavanja prvog, konstitutivnog sastanka sa našim Odborom. Posebno jnj izrazio zadovoljstvo zbog pozitivnog izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u kome se navodi da je Srbija postigla odgovarajući nivo usklađenosti sa kriterijumima za članstvo u Evropskoj uniji. Predsednik Stefanović je rekao da je posebno značajno što je u Izveštaju rad Narodne skupštine ocenjen pozitivno, dodajući da i pored te činjenice postoji prostor za dalje napredovanje posebno kad je reč o nadzornoj ulozi parlamenta u odnosu na izvršnu vlast, ali i u odnosu na ulogu koji parlament treba da ostvari u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom. Stefanović je izrazio očekivanje da će pregovori sa Evropskom unijom početi 20. decembra ove godine i takođe izrazio zadovoljstvo zbog uspešnog eksplanatornog „skrininga“ za poglavlja 23 i 24 u pregovorima. Posebnu pažnju posvetio je činjenici da Odborom za stabilizaciju i pridruživanje predsedava Ivan Andrić, poslanik opozicionog LDP-a, kao i da Odborom za evropske integracije predsedava Nataša Vučković, predstavnik opozicionog DS-a, ocenjujući da je na taj način parlament pokazao svoju zrelost.
Kao prioritete Stefanović je označio reformske procese kada je u pitanju vladavina prava, pravosuđe i u svim oblastima koje u prošlosti nisu dobro funkcionisale, posebno kada je u pitanju borba protiv kriminala i korupcije, koja je već dala određene rezultate. Predsednik Narodne skupštine je naglasio da to nisu prioriteti samo zbog našeg pridruživanja Evropskoj uniji, već pre svega zbog građana naše zemlje, dodajući da od ulaska u Evropsku uniju ne očekujemo instant rešenja. Stefanović je zaključio da nam je želja da jačamo ulogu Parlamenta i ugled u javnosti, kroz transparentnost rada i uključivanje u pregoavarački proces.
Predsedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropskog parlamenta, Edvard Kukan je izrazio zadovoljstvo što Srbija ide napred na evropkom putu i dodao kako je primećen napredak u transparetnosti rada Parlamenta. To je potkrepio činjenicama koje govore o prenosima putem interneta ne samo plenarnih zasedanja već i skupštinskih odbora i sastanaka, kao i objavljivanje skupštinskog budžeta na istoj prezentaciji i zaključio da je Narodna skupština najtransparentnija insititucija. Kukan je ocenio da je uloga parlamenta u pregovaračkom procesu značajna, očekujući da će datum za početak pregovora biti što raniji i dodao da je Izveštaj o Srbiji u Evropskom parlamentu pozitivan i da potpuno podržava početak pregovora.
Predsedavajući odbora Evropskog parlamenta je rekao kako se raduje što će raditi sa kolegama iz srpskog parlamenta i dodao da je ovo važan trenutak i za Srbiju i za Evropski parlament. Naglasio je da se nalazimo na kraju godine kada planirano treba završiti, jer su u maju sledeće godine izbori za Evropski parlament, kao i da bi planirane aktivnosti trebalo dovršiti do marta, kada počinje izborna kampanja.
Delegacija Evropskog parlamenta je poseban interes pokazala kada je u pitanju održavanje konferencije posvećene manjinskim, posebno LGBT pravima, odnosno predstojećih ponovljenih izbora na Kosovu i Metohiji. Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju rekao je da bi u evropskom parlamentu 6. decembra trebalo da se glasa o Izveštaju i dodao da se u predizbornoj kampanji favorizovala lista koju predstavlja opciju Vlade Republike Srbije.
Predsednik Narodne skupštine je potvrdio da se razgovaralo o mogućnosti organizovanja konferencije o manjinskim pravima, odnosno o pravima LGBT populacije, ali da nismo želeli da pristup bude formalan i neproduktivan, ocenjujući da treba pronaći odgovarajući trenutak koji bi obezbedio uspeh takve konferencije, dodajući da se nada da će svi uvideti neophodnost zaštite ljudskih prava.
Odgovarajući na pitanja vezana za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, predsednik Narodne skupštine je naglasio da mi smatramo da je Kosovo i Metohija deo naše zemlje i da se shodno tome ponašamo i kada je u pitanju predizborna kampanja objasnivši da su partije vladajuće koalicije izašle na izbore zajednički. Stefanović je dodao da je Srbija mnogo učinila za normalizaciju stanja na Kosovu i Metohiji i da će, po završetku izbora, biti formirana Zajednica srpskih opština što će, kako je ocenio, doprineti ukupnoj stabilizaciji na Kosovu i Metohiji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
sreda, 25. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja