1. jul 2013. Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović i predsednik Evropskog saveta Nj.E. Herman van Rompuj

1. jul 2013. Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović i predsednik Evropskog saveta Nj.E. Herman van Rompuj

Ponedeljak, 1. jul 2013.

Predsednik Narodne skupštine primio predsednika Evropskog saveta

Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović primio je u Domu Narodne skupštine, Nj.E. Hermana van Rompuja, predsednika Evropskog saveta.


Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović se zahvalio na podršci da Srbija dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, ocenivši da se radi o istorijskoj odluci. On je predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompuja uverio da su Vlada i parlament Srbije posvećeni reformskom procesu i izrazio očekivanje da ćemo u tom procesu imati podršku i pomoć Evropske unije. Stefanović je naglasio da su Vlada i parlament ispunili sva obećanja i preuzete obaveze ali i da ćemo se ubuduće pridržavati preuzetih obaveza i tako dokazati da su Evropski savet i njegov predsednik bili u pravu kada su nam pružili podršku. Predsednik Narodne skupštine je konstatovao da je pred nama veliki posao, ali smo spremni da ga započnemo istakavši posebno i dobru regionalnu saradnju sa zemljama koje su već članice Evropske unije, ali i sa državama koje se, kao i Srbija, nalaze na evropskom putu, kao što je Crna Gora. Govoreći o prioritetima u procesu reformi, ali i na dostizanju evropskih standarda, Stefanović je posebno naglasio borbu protiv korupcije i za vladavinu prava kojima Vlada i parlament daju punu podršku, ocenivši da se investicije i ljudska prava, psebno, ne mogu unaprediti bez nulte tolerancije prema korupciji. Stefanović je dodao da 28. jun svakako nije običan datum u Srbiji ali da je taj datum ove godine predstavljao pobedu i dodao da smo posvećeni reformskim procesima ilustrujući to neposrednim usvajanjem strategija u oblasti pravosuđa i u borbi protiv koupcije.
Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj je naglasio ulogu parlamenta u evropskim integrativnim procesima i dodao da njegov dolazak predstavlja potvrdu odlučnosti da se nastavi u skladu sa odlukom koju je Evropski savet doneo prošlog petka. Rompuj je rekao da je datum fiksiran i da pregovori počinju najkasnije u januaru. Naravno, nastavio je Rompuj, nećemo čekati januar, jer je čitav proces započeo i dodao da dodatnih uslova neće biti. Rompuj je izneo tvrdnju da kada se započne istorijski proces, nema svrhe sporiti se oko nekoliko nedelja i ocenio da je odluka Evropskog saveta važna za čitav region u kome Srbija ima važnu ulogu. Važne reforme koje će Srbija preduzeti na putu ka Evropskoj uniji, dodao je Rompuj, važne su i za samu zemlju. Govoreći o prvim poglavljima koja će biti otvorena, poglavljima 23 i 24, Rompuj je naglasio da su veoma važna, jer će, kako je rekao, njihvo otvaranje na početku pregovora i rešavanje tih problema, stvoriti pozitivnu klimu i odagnati eventualne sumnje nekih zemalja članica. Rompuj je dalje naglasio entuzijazam koji je lično osetio, ali koji je takođe bio prisutan kod mnogih zemalja članica kada je donošena odluka o početku pregovora sa Srbijom kao i da je sama odluka signal nade i očekivanja upućen ne samo državnom vrhu već i svim građanima. Međutim, nastavio je Rompuj, treba pronaći pravu meru između velikih očekivanja i realnostu dodavši da je podrška javnosti ali i uparlamentu velika, što treba pdržati i u toku samih pregovora, narednih godina.
Predsednik Stefanović se još jednom zahvalio na podršci i ohrabrenju, slikovito ocenjujući da je Srbija sada ušla u voz a da će od nas zavisiti koliko će se brzo kretati.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5