4. jul 2013. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Belorusije

4. jul 2013. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Belorusije

Četvrtak, 4. jul 2013.

Predsednik Narodne skupštine primio ministra spoljnih poslova Belorusije

Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović primio je ministra spoljnih poslova Belorusije Nj.E. Vladimira Vladimiroviča Makeja u Domu Narodne skupštine. Sastanku su pristustvovali i članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Belorusijom koju je predvodio Dragomir Karić.


Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović je istakao da Belorusiju ubrajamo među prijateljske zemlje i izrazio zahvalnost za principijelnu podršku koju Belorusija pruža Srbiji za očivanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji. Stefanović je takođe izrazio očekivanje da će u budućnosti jačati svi oblici saradnje, posebno ekonomska saradnja koja ima velike mogućnosti proširenja. Uz pomoć Poslaničkih grupa prijateljstva, ocenio je Stefanović, došlo je vreme da jačamo i političke i ekonomske veze, ali i one veze koje će pospešiti saradnju parlamenata, učvrstiti je i omogućiti zajednički nastup po svim pitanjima od zajedničkog interesa.
Evropske integracije su jedan od prioriteta naše spoljne politike i Srbija je čvrsto opredenjena da postane član Evropske unije, što podrazumeva i određene smernice zajedničke spoljne politike. Ipak, zaključio je Stefanović, to ne znači da nećemo voditi računa i o svojim posebnim interesima, dodajući da Srbija visoko ceni podršku Belorusije i njenih zvaničnika u vremenima koja su za našu zemlju bila izuzetno teška.
Šef diplomatije Belorusije se zahvalio na toplom prijemu koji je osetio, kako kaže, prilikom svih zvaničnih susreta koje je imao u Beogradu. Makej je naglasio da je pdrška Belrusije Srbiji uvek bila principijelna i da ona proizilazi iz veoma bliskih odnosa i slične istorije naših naroda koji su prolazili kroz iskušenja u prošlosti. Naglasivši značaj državnih poseta srpskih zvaničnika Belorusiji ove godine, Makej je rekao da je njegova poseta nastavak započetog procesa i proširivanja svih okvira saradnje, posebno one ekonomske koja se upravo konkretizuje. Ministar spoljnih poslova Belorusije je posebno pomenuo mogućnosti izvoza tehničke robe iz Belorusije, ali i više mogućnosti za uvoz iz Srbije u Belorusiju. Govoreći o dobrim primerima saradnje i prvim rezultatima, Makej je posebno istakao primer „Prve petoletke“ i pokretanja proizvodnje u ovoj fabrici koja, po njegovoj oceni, može obezbediti veću uposlenost.

Šef diplomatije Belorusije Makej je takođe naglasio značaj koji za Belorusiju ima proširenje okvira parlamentarne saradnje, zahvalio se na velikom odzivu Parlamentarne grupe prijateljstva sa Belorusijom ocenivši da su upravo grupe prijateljstva spone saradnje. Makej je takođe rekao da bi Belorusija pozdravila i proširivanje okvira međuregionalne saradnje, ocenivši da je za tu zemlju Srbija najvažniji parner na Balkanu, ali takođe i prijateljska zemlja. Ministar spoljnih poslova Belorusije uputio je poziv predsedniku Narodne skupštine da poseti Minsk.
Predsednik Narodne skupštine se zahvalio i prihvatio poziv za posetu, rekavši da su ga reči šefa diplomatije Belorusije ohrabrile u pogledu razvijanja naših odnosa u budućnosti.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5