15.novembar 2012. mr Nebojša Stefanović i Bjorn fon Sidov (foto TANJUG)

15.novembar 2012. mr Nebojša Stefanović i Bjorn fon Sidov (foto TANJUG)

Četvrtak, 15. novembar 2012.

Predsednik Narodne skupštine primio izvestioca PSSE Bjorn fon Sidova

Predsednik Narodne skupštine Srbije mr Nebojša Stefanović primio je izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o Kosovu Bjorn fon Sidova sa saradnicima.


Bjorn fon Sidov je pozdravljajući predsednika Narodne skupštine Nebojšu Stefanovića i čestitajući mu na izboru, naglasio da je svrha njegove posete Beogradu i susreta sa srpskim zvaničnicima da čuje njihovo mišljenje o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji pred finalizaciju izveštaja koji će podneti Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u januaru sledeće godine.

Fon Sidov je naglasio da je u svom prethodnom izveštaju akcenat stavio na standarde koji bi trebalo da poboljšaju uslove života svih građana Kosova ne ulazeći u pitanje statusa Pokrajine. Konstatujući da se u ovom trenutku vode pregovori Srbije i Prištine na visokom nivou, on je izneo stav da bi njegov novi izveštaj trebalo da se zadrži na strategiji koja bi omogućila poštovanje Evropskih Konvencija uvođenjem monitoringa Saveta Evrope, uz programe koji bi znatno poboljšali stanje na Kosovu i Metohiji.

Pored dve Konvencije koje je Savet Evrope pratio prema preporukama iz prošlog izveštaja fon Sidova, izvestilac je predsedniku Stefanoviću predstavio i svoj plan da se Monitoring proces proširi i na druge standarde koji se pre svega odnose na ljudska prava i vladavinu prava, naglašavajući da je u tom procesu neophodno uključiti relevantne Kosovske institucije.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Nebojša Stefanović je naglasio da je statusna neutralnost svih međunarodnih faktora pa i Saveta Evrope važna za procese koji treba da dovedu do normalizacije stanja na Kosmetu. Stefanović je dodao da će Srbija dati podršku Savetu Evrope u programima koji podržavaju vladavinu prava, etničku ravnopravnost i usvajanje standarda i zajedničkih evropskih vrednosti, sve dok se u tim procesima ne odustaje od statusne neutralnosti, naglašavajući da bi direktna saradnja Saveta Evrope sa Prištinskim institucijama bila u suprotnosti sa Rezolucijom Saveta Evrope 1739, u kojoj se kaže da se u dijalogu sa predstavnicima političkih snaga izabranih u Skupštini Kosova moraju uzeti u obzir legitimni interesi i zabrinutost Srbije, kao i Rezolucija 1244 Savet bezbednosti Ujedinjenih Nacija.

Predsednik NS RS je u daljem razgovoru rekao da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, kao što neće ni gasiti institucije na severu pokrajine, ali će finansiranje istih učiniti transparentnim i pozvati institucije Evropske Unije da izvrše kompletan uvid u njih.

Stefanović je dodao da bi gašenje institucija zbog nesposobnosti Prištine da ponudi osnovne uslove za život građanima severnog Kosova značilo i njihovo iseljavanje, što bi proizvelo kao posledicu etnički čistu teritoriju. Pitanje crkve, državne i privatne svojine na Kosovu i Metohiji takođe predstavlja, pored konstantnog ugrožavanja bezbednosti Srba, značajan problem koji tek treba rešiti, reko je Stefanović, dodajući da bi predstojeći pregovori trebalo da se odvijaju u miru bez pretnji po život i imovinu lokalnog srpskog stanovništva. Stefanović je, ilustrujući trenutno stanje na Kosovu i Metohiji izneo činjenicu da u kosovskom Pomoravlju 40.000 Srba već duži vremenski period čeka na Kosovske registarske tablice iako su iste uredno platili, ali ih za razliku od Albanaca nisu dobili. Komentarišući indicije izvestioca fon Sidova o tome kako će izgledati novi izveštaj o Kosovu, Stefanović je skrenuo pažnju i na izveštaj Revizorskog suda Evropske Unije o Kosmetu, posebno na one segmente tog izveštaja koji govore o realnom stanju na terenu, sugerišući da bi i oni trebalo da se nađu pred Savetom Evrope.

Zajednički je konstatovno da je Srbija partner u procesu Monitoringa standarda na Kosovu, a u okviru Saveta Evrope.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5