1. februar 2013. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa Delegacijom Odbora za evropske poslove Parlamenta Finske

1. februar 2013. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa Delegacijom Odbora za evropske poslove Parlamenta Finske

Petak, 1. februar 2013.

Predsednik Narodne skupštine primio delegaciju Odbora za evropske poslove Parlamenta Finske

Predsednik Narodne skupštine mr Nebojša Stefanović primio je delegaciju Odbora za evropske poslove Parlamenta Finske, koju je predvodila Miapetra Kumpula – Natri, predsednica Odbora.


Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović je izrazio zahvalnost Finskoj na pomoći u procesima evrointegracija Srbije i naglasio da se nada da će Srbija u junu dobiti datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, ocenivši da je Srbija ispunila uslove za početak pregovora.
Stefanović je dodao kako visoko ceni doprinos Finske u dostizanju evropskih ciljeva Srbije i obavestio goste o zakonodavnoj aktivnosti, posebno onoj koja se odnosi na usaglašavanje domaćeg zakonodavstva sa evropskim, odnosno o usvojenim sistemskim zakonima, poput onog o Javnim nabavkama, koji doprinose strateškim ciljevima novog saziva parlamenta i Vlade, borbi protiv korupcije. Ocenivši intenzitet te borbe kao snažan, Stefanović je dodao da takav odnos prema korupciji pomaže Srbiji da ispuni još jedan od svojih strateških ciljeva – privlačenje stranih investicija kroz stvaranje klime i uslova za sigurno poslovanje u Srbiji.
Bilateralna saradnja je jedan od prioriteta i u radu parlamenta, posebno kroz odbore, kao i otvorenost parlamenta i njegova kontrolna uloga u odnosu na izvršnu vlast, naglasio je Stefanović, dodajući da bi razvijanje kapaciteta Skupštine, posebno rada odbora, trebalo da se ostvaruje i uz preuzimanje iskustava drugih parlamenata, poput finskog.
Kao jednu od uloga parlamenta u bilateralnoj saradnji, Stefanović je posebno naglasio podsticaj koji se vrši kroz međunarodne aktivnosti za jačanje ekonomske saradnje sa drugim državama, dok su, prema njegovim rečima ekonomski prioriteti oblasti poljoprivrede, energetike i infrastrukture, koje bi, prema njegovom mišljenju, bile zanimljive i za finske investitore.
Predsedica odbora za evropske poslove finskog parlamenta Miapetra Kumpula – Natri naglasila je da u finskom parlamentu postoji tradicija podrške i pomoći parlamentima zemljama kandidatima za Evropsku uniju. Ona je izrazila zadovoljstvo uspešnim programima u kojima učestvuje Finska, kao i nivoom bilateralnih, posebno parlamentarnih odnosa dve zemlje, dodavši da se očekuje poseta delegacije srpskog parlamenta Finskoj u neposrednoj budućnosti.
Finsku delegaciju je posebno interesovao položaj žena u srpskom parlamentu i njihovom opštem uključivanju u politički život.
Predsednik Stefanović je obavestio delegaciju da jednu trećinu poslanika u parlamentu čine žene, kao i da neke od najvažnijih skupštinskih odbora predvode predstavnice pozicionih i opozicionih poslaničkih grupa. Stefanović je, sa druge strane, ocenio da još uvek ima dosta mesta za jačanje uticaja žena i u samom parlamentu, ali i u političkom životu zemlje, navodeći neke od pozitivnih primera.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
sreda, 25. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja