3. april 2013. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa članovima  delegacije Odbora za budžet Evropskog parlamenta

3. april 2013. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa članovima delegacije Odbora za budžet Evropskog parlamenta

Sreda, 3. april 2013.

Predsednik Narodne skupštine primio delegaciju Odbora za budžet Evropskog parlamenta

Predsednik Narodne skupštine mr Nebojša Stefanović primio je delegaciju Evropskog parlamenta, Odbora za budžet koju je predvodio Salvador Gariga Poljedo.


Salvador Gariga Poljedo je konstatovao da se radi o redovnoj poseti Odbora za budžet Evropskog parlamenta u okviru koje se delegacija upoznaje sa načinom korišćenja sredstava u projektima Evropske unije u Srbiji, primetivši da zemlja koja dobro koristi te fondove, lakše prolazi kroz proces prilagođavanja pravilima u Evropskoj uniji i samim tim se lakše i brže kreća prema članstvu.
Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović je rekao da je Srbija posvećena evropskim integracijama i da smatra da je taj proces prilika da zemlja dostigne određene stnadarde među kojima je svakako visok nivo budžetske kontrole koja se provodi u parlamentu. Stefanović je dodao da je Srbija u teškoj ekonomskoj situaciji i primetio da je zahvaljujući usvojenim merama budžetski deficit smanjen jer se pristupilo drastičnom smanjenju troškova u čemu i Narodna skupština daje svoj doprinos.
Stefanović je istakao da je pre tri dana na snagu stupio Zakon o javnim nabavkama kojim će se, zahvaljujući tom zakonskom rešenju, na godišnjem nivou uštedeti preko pet stotina miliona evra. Posvećeni borbi korupcije i organizovanog kriminala, uspeli smo da smanjimo korupciju, rekao je Stefanović i dodao da tu borbu predvodi prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, što predstavlja značajan preduslov za privlačenje potencijalnih investitora. Stefanović je dodao da je jedna od komparativnih prednosti za nova ulaganja i činjenica da naša zemlja ima posebne olakšice za izlazak na mnoga tržišta. Predsednik Narodne skupštine je zaključio da znamo koji su nam ciljevi i šta treba preduzeti da se oni realizuju.
Kada su u pitanju pregovori sa Prištinom u Briselu, Stefanović je izrazio nadu da će oni biti nastavljeni i da će druga strana prihvatiti činjenicu da je za dogovor potreban kompromis i dodao da je ohrabrujuće što naša delegacija smatra da pregovore treba nastaviti. Stefanović je izrazio očekivanje da zastoj u pregovorima neće uticati na dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom.
Kada je u pitanju kontrolna uloga trošenja budžetskih sredstava, Stefanović je rekao da je posebno značajna uloga Državne revizorske institucije koja je do sada dokazala svoju nepristrasnost u sprovođenju zakona i time pokazala svoju nezavisnost.
Član odbora za budžet Evropskog parlamenta, Pol Rubig složio se sa izlaganjem predsednika Narodne skupštine i posebno istakao kao pozivnu ocenu Stefanovića da je dostizanje evropskih standarda jednako značajno i za evropske integracije, ali i za samu Srbiju i njene građane.
Član odbora Evropskog parlamenta Teodora Dumitru Stolojan je konstatovao da je Rumunija još uvek u monitoring statusu unije po pitanju pravosuđa i interesovao se za iskustva Srbije na tom polju.
Predsednik Stefanović je odgovorio da je nemoguće rešavati pitanje korupcije bez reforme pravosudnog sistema i dodao da je parlament usvojio nekoliko zakona koji će omogućiti da istrage budu efikasnije i dodao da pravosudni sistem pre svega mora biti nezavisan i da politički pristici na pravosuđe nisu prihvatljivi.
Člana odbora Evropskog parlamenta Jana Muldera je zanimala procena entuzijazma građana Srbije prema Evropskoj uniji.
Predsednik Stefanović je ocenio da je u prošlosti Evropska unija predstavljana kao magično rešenje za sve probleme, ali da pokušavamo da pojasnimo kako suština pristupanja Evropskoj uniji nije čarobni štapić već da se pomoć može očekivati samo ukoliko to i sami želimo. Stefanović takođe smatra da sve više ljudi u Srbiji, posebno mladi, shvataju kakve prednosti ali i obaveze donosi članstvo u Evropskoj uniji i kako do toga doći.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5