26.novembar 2012. Predsednik Narodne skupštine i delegacija  Komiteta za međunarodne poslove Državne Dume Ruske Federacije

26.novembar 2012. Predsednik Narodne skupštine i delegacija Komiteta za međunarodne poslove Državne Dume Ruske Federacije

Ponedeljak, 26. novembar 2012.

Predsednik Narodne skupštine primio delegaciju Komiteta za međunarodne poslove Državne Dume Ruske Federacije

Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović primio je delegaciju Komiteta Državne dume za međunarodne poslove koju je predvodio Leonid Kalašnjikov, šef delegacije i prvi potpredsednik Komiteta.


Šef delegacije, Leonid Kalašnjikov upoznao je predsednika Narodne skupštine sa članovima svoje delegacije, posebno predstavljajući ambasadora Aleksandra Čepurina, koji će, kako je najavljeno, odmah posle predaje akreditiva zatražiti posetu kod predsednika Stefanovića.
Potsetivši na dugu tradiciju srpsko – ruskih odnosa Kalašnjikov je primetio da su odnosi naših zemalja posednjih godina sve bliži i u ekonosmskom smislu i dodao da, bez obzira na različitost stranaka u Državnoj dumi, sve političke frakcije podjednako gledaju na Srbiju kao na prijateljsku zemlju. Govoreći o izgledima dalje staranje, Kalašnjikov je izrazio očekivanje da će ona biti pojačana kada su u pitanju pre svega ekonomija i kulturne veze.
Kalašnjikov je, govoreći o pravcima razvoja u budućem periodu takođe pomenuo i velike mogućnosti u zoni slobodne trgovine čije pogodnosti Srbija i Rusija već koriste. Kada je u pitanju međunarodna bezbednost, on je istakao usmeravanje ruskih težnji prema Evro –Aziji, odnosno projektu saradnje na pitanjima bezbednosti u okviru Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju.
Zaključivši svoje izlaganje, Kalašnjikov je rekao da razvoj bilateralnih odnosa treba da prate konkretni privredni i politički koraci.
Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović je rekao da se srpska strana zalaže za ekonomsku saradnju koristeći sve potencijale parlamenta, posebno grupe prijateljstva, primetivši da će grupa prijateljstva sa Rusijom svakako biti najbrojnija. Stefanović je izrazio očekivanje da će takođe odgovarajući odbori dva parlamenta uspostaviti čvršću saradnju uz razmenu iskustava u radu. Govoreći o značajnim temama u okviru te saradnje, Stefanović je precizirao da bi one pre svega trebalo da se odnose na ekonomiju, međuparlamentarnu saradnju i bezbednost. U okviru ovog poslednjeg, predsednik Narodne skupštine on je goste obavestio da će Srbija formirati parlamentarnu delegaciju za učešće u okviru Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju u svojstvu posmatrača.
Stefanović je rekao da je Srbija svesna potencijala ekonomskih sporazuma s Rusijom i načina na koji ti sporazumi jačaju konkuretnost na tržištu. Naredne godine budžet za poljoprivredu biće dvostruko veći, naglasio je Stefanović, dodajući da će to svakako povećati izvozni potencijal Srbije prema Rusiji. Značaj energetskog sporazuma i Južnog toka su takođe od velikog značaja za srpsku stanu, naglasio je Stefanović.
Predsednik Narodne skupštine je izrazio zahvalnost povodom principijelnog stava i podrške koju Srbija ima u Rusiji u rešavanju problema Kosova i Metohije, dodajući da prvi put posle mnogo godina Srbija ima vladu i parlamentarnu većinu koja se ponosi bliskim odnosima s Rusijom. Srbija trpi velike pritiske zbog insitucija na severu Kosmeta koje podržava ali neće prekinuti njihovo finansiranje niti priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta, naglasio je Stefanović i dodao da je cilj započetih pregovora sa Prištinom da se obezbede mir i normalan život za Srbe sa Kosmeta. Za Srbiju su prihvatljivi statusno neutralni pregovori rekao je Stefanović i izrazio zahvalnost ruskoj strani za podršku u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope na podršci i zajedničkim naporima da se u monitoring proces koji ta međunarodna organizacija sprovodi na Kosmetu uključi UNMIK, jer Srbija želi jače prisustvo Ujedinjenih nacija, odnosno statusnu neutralnost.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5