5. novembar 2012. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa delegacijom Donjeg doma parlamenta Indonezije

5. novembar 2012. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa delegacijom Donjeg doma parlamenta Indonezije

Ponedeljak, 5. novembar 2012.

Predsednik Narodne skupštine primio delegaciju Donjeg doma parlamenta Indonezije

Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović primio je delegaciju Donjeg doma parlamenta Indonezije koju je predvodio Milton Pakphpan, u pratnji Nj.E. ambasadora Indonezije Semuela Samsona.


Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović je, poželevši dobrodošlicu parlamentarnoj delegaciji Indonezije, naglasio duboke i istorijske veze Srbije i Indonezije posebno naglasivši principijelnu podršku Indonezije kada je u pitanju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, odnosno činjenicu da Indonezija nije priznala nezavisnost Kosmeta.
Konstatujući da je direktna trgovinska razmena dve zemlje u prošloj godini bila tek šest miliona dolara, predsednik Stfanović je predložio unapređenje ekonomske saradnje kojoj upravo parlamentarni kontakti i saradnja mogu da daju podsticaj, rekavši da je Srbija idealna zemlja za prodor indonežanske ekonomije prema zemljama Evrope, ali i prema Rusiji, odnosno zemljama sa kojima ima posebne ugovore o olakšicama u trgovini.
Stefanović je rekao i da bi u naprednom periodu trebalo da upravo parlamenti dokažu i pokažu da je našu međusobnu saradnju podići na viši nivo i dodao je da segment kulurne saradnje veoma bitan jer bi narode dve zemlje približio jedne drugima.
Nj.E. ambasador Indonezije u Srbiji, Samuel Samson je zahvalio na toplom prijemu delegacije i ocenio da se radi o istorijskoj poseti posle dugog niza godina i složio se sa konstatacijom da bi trebao ubrzati ekonomsku saradnju, dodavši da je to jedan od prioriteta delegacije koja je došla u Srbiju i koja će tokom svog četvorodnevnog boravka u našoj zemlji imati susrete sa više institucija od značaja za ukupnu saradnju dve zemlje. Ambasador Samson je posebno naglasio potrebu za uspustavljanjem strateškog partnerstva koji bi potvrdili bliske odnose.
Šef parlamentarne delegacije Indonezije Milton Pakphan se u ime Donjeg doma parlamenta Indonezije zahvalio na gostoprimstvu i naglasio želju da odnosi dva parlamenta učine naše prijateljske odnose još boljim, jer ih na to obavezuje istorijska povezanost još od vremena osnivanja pokreta nesvrstanih. Pakhpan je naglasio da parlament Indonezije igra značajnu ulogu u spoljnoj politici zemlje kroz bilateralne i multilateralne kontakte i aktivnosti. Naglasivši potrebu da u okviru posete što više saznaju o Srbiji, posebno o našem parlamentu on je uručio zvaničan poziv parlamenta Indonezije za posetu delegacije Narodne skupštine i njenog predsednika.
Zahvaljujući i prihvatajući poziv predsednik NS RS Nebojša Stefanović je rekao da ćemo u nekoliko narednih dana pokušati da zajednički odredimo pravac naše buduće saradnje, posebno ekonomskih odnosa, naglasivši posebno poljoprivredu i energetiku, kao ključne oblasti. Stefanović je goste upoznao i sa prioritetima nove vlade koja pokušava da smanji troškove, da se izbori sa korupcijom i organizovanim kriminalom, posebno naglasivši značaj Zakona o javnim nabakama koji će se uskoro naći pred parlamentom i koji predstavlja značajan doprinos u borbi za ekonomski oporavak zemlje.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
sreda, 25. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja