17. jul 2013. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa ambasadorkom Kraljevine Danske u Srbiji

17. jul 2013. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa ambasadorkom Kraljevine Danske u Srbiji

Sreda, 17. jul 2013.

Predsednik Narodne skupštine primio ambasadorku Kraljevine Danske u Srbiji

Predsednik Narodne skupštine, dr Nebojša Stefanović primio je, u Domu Narodne skupštine, Nj.E. Mete Kjuel Nilsen, ambasadora Kraljevine Danske u Srbiji,u oproštajnu posetu.


Predsednik Narodne skupštine je ambasadorku Nilsen obavestio o pripremama za početak procesa pregovaranja sa Evropskom unijom u parlamentu. Predsednik Stefanović je izneo nekoliko primera iskustava zemalja regiona koje su danas članice Evropske unije, koji se odnose na njihov pregovarački proces i na ulogu parlamenta u tom procesu. Ocenivši da je uloga parlamenta u tom procesu veoma značajna Stefanović je istakao da su pregovori značajniji za Srbiju od partijskih interesa, dodajući da se u Narodnoj skupštini upravo razrađuje strategija saradnje među skupštinskim odborima.

Ambasadorka Nilsen je iznela pozitivna iskustva Danske u procesu pregovora, i što je još važnije, pojasnila ulogu danskog Odbora za evropske poslove koji daje mandat ministrima Vlade za razgovore koji se vode u Briselu. Nilsen je naglasila da je Vlada Danske manjinska, te je ovo pitanje veoma važno, jer je uloga parlamenta, odnosno resornog odbora, ne samo ekspertska već i politička.

Ambasadorka Danske je konstatovala da odlazi iz Srbije posle šest godina i odala priznanje predsedniku Narodne skupštine na pristupu koji je uneo u rad parlamenta koji povećava njegov ugled kao i kredibilitet koji je godinama bio nizak. Nilsen je takođe konstatovala da se na nacionalnom nivou stvari kreću u dobrom smeru, iz perpektive vremena koje je provela u Srbiji ali je dodala da prema njenom mišljenju, postoji problem sa intertnošću mladih. Danska ambasadorka je, govoreći u tom kontekstu najavila objavljivanje publikacije koju će finansirati njena zemlja a koja će pružati odgovore na sva značajnija pitanja iz procesa evroitegracija Srbije. Brošura bi trebalo da sadržajem i opremom bude dostupna i razumljiva pre svega srednjoškolcima, studentima i opštoj populaciji koja pokazuje interes za Evropsku uniju i proces pristupanja Srbije.

Predsednik Stefanović se složio sa konstatacijom da je potrebno da obaveštenost javnosti o procesu pregovaranja i o posledicama dogovorenog treba da bude značajno bolja i u tom kontekstu pomenuo mogućnost usvajanja nove rezolucije o evropskim integracijama, dodajući da je prethodna usvojena još 2004. godine. Javna rasprava na tu temu i sam čin usvajanja bi značajno pomogli da se javnost bolje obavesti o samom procesu i prioritetima u narednom periodu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5