9. oktobar 2012. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa ambasadorkom Češke u Srbiji

9. oktobar 2012. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa ambasadorkom Češke u Srbiji

Utorak, 9. oktobar 2012.

Predsednik Narodne skupštine primio ambasadorku Češke u Srbiji

Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović primio je Nj.E. Hanu Hubačkovu, ambasadorku Češke.


Ambasadorka Češke se zahvalila na prijemu, čestitala na izboru predsedniku Narodne skupštine i ocenila međuparlamentarnu saradnju kao veoma značajnu u ukupnim bilateralnim odnosima. Kao jedno od značajnih polja parlamentarne aktivnosti ukazala je na procese evrointegracija i ocenila da naša strana razpolaže kapacitetima za nastavak ovih procesa.
Predsednik Stefanović je izrazio zadovoljstvo povodom susreta i izrazio spremnost naše strane za jačanje bilateralne saradnje, posebno na međuparlamentarnom planu, na kome intenzitet aktivnosti ne odgovara dobrim bilateralnim odnosima. U pogledu međuparlamentarne saradnje istakao je razmenu iskustava kao optimalno sredstvo za jačanje prioritetnih polja u radu Narodne skupštine, poput Nadzorne funkcije Parlamenta i procesa evrointegracija.
Založio se i za druge oblike saranje u sektorima poljopripvrede i energetike kao i u domenu kulturne saradnje, i u tom kontekstu ponudio da naš parlament bude domaćin kulturnog događaja u organizaciji češke strane.
Ambasadorka Hubačkova je ocenila ukupne odnose dve zemlje kao odlične, bazirane na razumevanju među narodima, ocenila je ekonomske bilateralne odnose kao dobre i da postoji prostor za njihov dalji razvoj. Obavestila je o predstojećoj poseti češke vlade u decembru 2012. godine i dodala da bi ova poseta trebalo da pruži podsticaj za polje od posebnog interesovanja za češku stranu i to: poljoprivredu, energetiku i zaštitu životne sredine.
Zajednički je ocenjeno da bi grupe prijateljstva u parlamentima dve zemlje značajno pospešile parlamentarnu saradnju i načelno je dogovoreno da se naredne godine razmene posete predsednika dva parlamenta.