Petak, 19. jul 2013.

Predsednik Narodne skupštine primio ambasadore Sjedinjenih Američkih Država i Republike Italije u Srbiji

Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović primio je, u odvojene posete, ambasadore Sjedinjenih Američkih Država i Republike Italije, Nj.E. Majkla Kirbija i Nj.E. Đuzepea Mancu.


U razgovoru sa italijanskim ambasadorom predsednik Narodnek skupštine dr Nebojša Stefanović istakao je odličnu saradnju sa dosadašnjim abasadorm Varikijom izazivši da će bilateralni odnosi naše dve zemlje nastaviti da idu uzlaznom linijom. Stefanović se zahvalio Italiji na snažnoj podršci u evropskim itegracijama. Kada je u pitanju ekonomija, predsednik Narodne skupštine je takođe izrazio zahvalnost na investicionoj podršci uz želju da investicija u budućnosti bude još više.

Stefanović je primetio da je, zbog izbora u Srbiji ali i Italiji, došlo do kraćeg zastoja u parlamentarnim kontaktima, ali da postoji značajan prostor proširenja okvira parlamentarne saradnje, posebno u segmentu sticanja iskustava na osnovu italijanske parlamentarne prakse imajući u vidu želju da ojačamo ulogu srpskog parlamenta. Kada je u pitanju Poslanička grupa prijatljstva sa Italijom, Stefanović je obavestio gosta da ona broji 42 narodna poslanika i da je predvodi Sanda Rašković Ivić, nekadašnji ambasador naše zemlje u Rimu. Predsednik Narodne skupštine je izrazio očekivanje da će upravo Poslaničke grupe prijateljstva biti poseveće jačanju veza između naših naroda.Kada je u pitanju kulturna saradnja, predsednik Stefanović je uputio otvoren poziv ambasadoru Italije da izložbom, ili nekim drugim događajem u Narodnoj skupštini još više približi italijansko kulturno nasleđe građanima naše zemlje.

Ambasador Italije, Đuzepe Manca je izrazio zadovoljstvo zbog podudarnosti tema koje je u razgovoru otvorio predsednika Narodne skupštine i istakao da je kulturna saradnja jedna od prvih aktivnosti čije je rezultate video po dolasku u Beograd, zahvaljujući saradnji i sredstvima italijanske vlade za restauraciju slika Petra Lubarde. Ističući primere dobre kulturne saradnje italijanski ambasador je ponudio mogućnost organizovanja kulturnih događaja u Italiji. Ambasador Manca je dodao kako smatra da je Srbija zemlja velike kulturne tradicije koja bi mogla biti iskorišćena u mnogim oblastima, uključujući pre svega kulturni turizam.Italijanski ambasador je obavestio predsednika Stefanovića da je u prvom tromesečju ove godine Italija bila prvi trgovinski ali i investicioni partner Srbije, dodajući da 500 italijanskih kompanija, malih i srednjih preduzeća sarađuje sa Srbijom. Manca se takođe založio za jačanje parlamentarne saradnje i preložio da se dogovori poseta predsednika parlamenata dve zemlje.

Italijanski ambasador se interesovao za aktuelna politička pitanja u Srbiji, uključujući mogućnost izlaska Srba sa Kosova na izbore kao i za moguću rekonstrukciju Vlade. Predsednik Stefanović ga je obavestio o razgovorima koji su vođeni sa predstavnicima Srba sa Severnog Kosova, ali i o izgledima za rekonstrukciju Vlade uz ocenu da će dogovor o izlasku na izbore biti postignut, kao i da će rekontrukcija Vlade omogućiti još uspešniji rad na evropskim integracijama ali i na popravljanju stanja u ekonomiji.

Ambasador Manca je pružio punu podršku aktuelnim procesima, jer, kako je objasnio, Italija je uvek bila uz Srbiju i podržaće svaku inicijativu koja će dovesti do što brže integracije u Evropsku uniju.

Na sastanku predsednika Narodne skupštine i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, Majkla Kirbija, najviše je bilo reči o projektima USAID-a koji se odnose na održivi lokalni razvoj, kao i o projektima podrške te organizacije na jačanju kapaciteta i kredibiliteta Narodne skupštine poput programa otvaranja kancelarima narodnih poslanika za prijem građana iz njihovih sredina.

Kao primere saradnje ambasador Kirbi je u programina regionalnog razvoja naveo projekte u Zrenjaninu, Užicu a posebna pažnja je posvećena problemima infrastrukture i otpadnih voda u Novom Pazaru.

U otvorenom razgovoru bilo je reči i o aktuelnim političkim tetmama, poput moguće rekonstrukcije Vlade, ali i o mogućnosti bliže saradnje u oblasti obrazovanja, posebno u programima koji bi pomogućili bolju saradnju između ustanova obrazovanja i privrede.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
sreda, 25. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja